IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото богатство на топ милиардерите достига 1,9 трлн. долара

Най-богатите хора по света са увеличили състоянието си с 241 млрд. долара през 2012 г.

12:44 | 02.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Амансио Ортега (вляво) във фабрика на Inditex заедно с принцеса Летисия и принц Фелипе.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Амансио Ортега (вляво) във фабрика на Inditex заедно с принцеса Летисия и принц Фелипе. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен магнат Бил Гейтс, 57, се нарежда на второ място в списъка, изоставайки от Слим с 12,5 милиарда долара. Съоснователят на Microsoft добави 7 млрд. долара към нетното си богатство, след като акциите на базираната в Редмънд, Вашингтон, компания поскъпнаха с 2,9%. Акциите на Microsoft са отговорни за по-малко от 20 на сто от богатството на милиардера.

82-годишният Уорън Бъфет загуби третото си място в класацията. Председателят на Berkshire Hathaway спечели 5,1 млрд. долара през годината дори и след даряването на 22,3 милиона акции на Berkshire от клас Б през юли за благотворителност. Милиардерът, който обеща да раздаде по-голямата част от богатството си, прекара голяма част от годината, лобирайки за по-високи данъци за богатите.

Бъфет предложи американският Конгрес да действа незабавно за въвеждането на минимални данъци от 30% върху доходите между 1 млн. и 10 млн. долара и за ставка от 35% за доходите над тази граница.

„Едно ясно и просто правило като това ще блокира усилията на лобисти, адвокати и жадни за слава законодатели да запазят ниските ставки за свръхбогаташите, които са доста под тези на хора, чиито доходи са една малка частица от нашите“, писа той.

Основателят на IKEA Ингвар Кампрад, на 86 години, е петият най-богат човек в света с 42,9 млрд. долара. Сложната структура на собствеността зад IKEA, най-големият търговец на мебели в света, става все по-прозрачна, след като през август франчайзодателят IKEA публикува за първи път своите финансови резултати от дейността си.

Нетната стойност на активите на Кампрад са нараснали с 16,6% през 2012 г. IKEA е една от най-големите компании в света за търговия на дребно с мебели и стоки за бита. Компанията е основана през 1943 година. Днес вече има магазини в 44 държави по света, включително и България.

Най-големи загуби в богатството си е поел бразилецът Айке Батиста, на 56 години, който губи 10,1 милиарда долара. Любопитна подробност е, че преди година Батиста обеща да стане най-богатият човек на света до 2015 г. Според изчисленията на Bloomberg обаче ще му трябва малко повече време – поне до 2024 г., при условие, че състоянието му за общо 29,8 млрд. долара (тогава) и това на първенеца Слим (тогава оценявано на 68,5 млрд. долара) запазят настоящите си темпове на нарастване.

Основната причина за спада е регистрираното свиване на бизнеса на контролираната от бразилеца петролна компания OGX, която е част от създадения от Батиста холдинг EBX. През март Батиста продаде 5,63% от дела си в EBX Group Co. на Mubadala Development Co. от Абу Даби.

Като част от сделката той обеща през 2019 г. да добави неуточнен допълнителен дял, ако 2-милиардната инвестиция на държавния инвестиционен фонд не успее да изпълни 5% годишна възвръщаемост. Батиста сега е на 75-о място по богатство в света с нетната стойност на активите си от 12,4 млрд. долара. На 27-и март обаче неговото богатство бе на стойност 34,5 млрд. долара, което го класираше на 8-о място в индекса на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
kриза било викат......но само за народа е криза горе стават все по богати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още