IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото богатство на топ милиардерите достига 1,9 трлн. долара

Най-богатите хора по света са увеличили състоянието си с 241 млрд. долара през 2012 г.

12:44 | 02.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Амансио Ортега (вляво) във фабрика на Inditex заедно с принцеса Летисия и принц Фелипе.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Амансио Ортега (вляво) във фабрика на Inditex заедно с принцеса Летисия и принц Фелипе. Снимка: Ройтерс

Най-богатите хора в света са станали още по-богати през 2012 г., увеличавайки състоянието си с 241 милиарда долара, показва индексът на милиардерите Bloomberg Billionaires Index.

Общото състояние на стоте най-богати хора в света е нараснало до 1,9 трилиона долара при затварянето на борсовата сесия на 31 декември. От всички 100 най-богати жители на планетата само 16 са регистрирали нетна загуба за изминалите 12 месеца.

Увеличението на богатството на милиардерите се дължи преди всичко на инвестициите в телекомуникационни активи и продажби на дребно. Нарастването в сферата на телекомуникациите в в размер на 20 на сто.

Миналата година беше страхотна за милиардерите в света", заяви Джон кастиматидис, милиардерът собственик на Red Apple Group Inc. "През 2013 г. те ще продължат да инвестират по целия свят, а не непременно в САЩ - това ще им даде предимство".

Испанецът Амансио Ортега, който е основател на търговската мрежа Inditex SA, е спечелил най-много пари за последните 12 месеца. Състоянието на основателя на оператора на модната верига Zara е нараснало от 22,2 милиарда долара до 57,5 милиарда долара. Така той изпреварва собственика на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и излиза на трето място в общия списък на милиардерите.

"Това е невероятна компания, която се е справила страхотно и печалбите са доста оправдани, като се има предвид изпълнението", каза Христодулос Чавиарас, анализатор в Barclays Plc в Лондон, който оцени рейтинга на Inditex преди около една година с „неутрално“. „Може ли да повтори този успех“ - „Ще бъде по-трудно. Много от положителните новини вече са отразени в цената на акциите“, казва анализаторът.

Като цяло милиардерите се облагодетелстват именно от ръста на международните фондови борси. Глобалният индекс MSCI World се повиши с 13,2 процента за 2012 година, а американският Standard & Poor's 500 отчете ръст от 13,4 процента.

Мексиканецът Карлос Слим, който контролира America Movil SAB, остава най-богатият човек на света. 72-годишният инвеститор е увеличил състоянието си с 13,4 милиарда долара, или 21,6 процента, което го прави вторият най-голям печеливш за годината.

Печалбите на индустриалния конгломерат на Слим Grupo Carso SAB и Grupo Financiero Inbursa, неговата банкова и застрахователна компания, компенсират напълно спада, отчетен от America Movil, най-голямата му компания. Най-големият мобилен оператор в Северна и Южна Америка по брой на абонатите отчита спад на акцията в края на годината от 5,8% до 14,9 песос.

"America Movil вече не е историята на растежа, каквато беше, като се има предвид увеличаването на безжичните телекомуникации в Латинска Америка през последните пет години", казва Крис Кинг, анализатор в Stifel Nicolaus & Co.в Балтимор, Мериленд. „Тя обаче продължава да генерира много голям размер на паричните потоци и има най-добрият набор от телекомуникационни активи в Латинска Америка".

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
kриза било викат......но само за народа е криза горе стават все по богати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още