IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на какаовите продукти вгорчиха резултатите на Barry Callebaut

Най-големият в света производител на шоколад и какаови изделия отчете ръст на продажбите, но спад на приходите за последното тримесечие

09:31 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниските цени на какаовите продукти вгорчиха резултатите на Barry Callebaut

Ниските цени на какаовите продукти вгорчиха началото на фискалната година 2012/13 за най-големия в света производител на шоколад и какаови изделия Barry Callebaut.

За първото фискално тримесечие продажбите са се увеличили с 8,3% до 388,160 тона, докато приходите са спаднали с 0,6% до 1,25 млрд. швейцарски франка (1,01 млрд. евро), обяви компанията.

Анализаторите очакваха обаче увеличение в продажбите до 1,38 млрд. франка. Данни за печалбата компанията ще даде едва след първата половина на годината, предаде Ройтерс. 

Цената на акциите падна с два процента до 891,50 франка. Книжата бяха сред най-големите губещи, след като цяло леко възходящия тренд на европейските хранителни концерни по борсите вчера.

Barry Callebaut обвини за спада по-ниските продажни цени на какаовите съставки. "Ние не очакваме значителна промяна в тази странична тенденция", каза главният финансов директор Виктор Бали пред Ройтерс.

Обемът на продажбите обаче се е увеличил по-бързо от общия пазар. Търсенето е било силно, особено на развиващите се пазари, но също така и в Северна Америка и Западна Европа бизнесът се е развил солидно.

Обявеното през декември придобиване на Petra Foods ще бъде завършено, както е планирано, през лятото. Групата възнамерява да разшири със сделката за близо един милиард долара за базираната в Сингапур какаова компания позицията си на развиващите се пазари и своята ресурсна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още