IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядка китайска купа бе продадена на търг за над 2 млн. долара

Купата от династията Северен Сун е била придобита за 3 долара на гаражна разпродажба

14:13 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bonhams</p>

Снимка: Bonhams

 

 

Китайското изкуства се завръща на големите търгове по света, пише онлайн изданието Born Rich.

Ценни произведения от азиатската страна бяха продадени за рекордни суми на търговете за китайско изкуство през 2012 г. и търга за азиатско изкуство в Сан Франциско, организиран от Bonhams. Така например рядка картина на Ли Къжан намери новия си собственик срещу 46 млн. долара на търг в Пекин миналата пролет, а китайска монета донесе 1 млн. долара на собственика на Световния търг на монети.

Сега рядка купа от династията Сун, която е била намерена на гаражна разпродажба и за която се очакваше да донесе между 200 000 и 300 000 долара, в крайна сметка бе изтъргувана за 10 пъти по-високата цена от 2,22 млн. долара на наддаване в Ню Йорк.

Смята се, че за последно ценният артефакт е сменил собственика си през 2007 г. срещу нищожните 3 долара, тъй като семейството, което го притежавало, изобщо не знаело колко струва реално. Едва последните собственици се консултирали с експертите от Sotheby's, които след това предложили съда на търг.

Купата от династията Северен Сун е на 1000 години. Вътрешността ѝ е изкусно гравирана с обсипани с листа лотусови клонки и има равномерно оцветена глазура. Единствената друга реплика, известна публично, от 60 години се съхранява в Британския музей в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още