IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубът на богатите расте заради подема на фондовите пазари

През 2012 г. броят на милионерите е нараснал с 9% до 12 млн. души, а активите им скачат с 10% до 46,2 трлн. долара

13:15 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Броят на богаташите расте с бърз темп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Броят на богаташите расте с бърз темп. Снимка: Ройтерс

Богатите по света се възползват от кризисните политики на централните банки. По-леката парична политика на паричните власти, както и ангажимента на Европейската централна банка да спаси еврото на всяка цена са накарали цените на фондовите пазари по целия свят да скочат до нови висини.

Резултатът: доларовите милионери имат все по-големи суми в сметките си и все повече хора влизат в клуба на богатите. За първи път в света има 12 милиона души, които имат състояние от повече от 1 млн. долара, както е видно от доклада за състоянието на консултантската компания Capgemini Consulting и на Royal Bank of Canada, цитиран от DPA.

Докато през миналата година световната икономика нарасна само с 2,2%, броят на богатите е нараснал с 9,2%. Техните активи нарастват с цели 10 на сто до рекордните 46,2 трлн. долара. Дори и в Европа въпреки рецесията и дълговата криза през 2012 г. е имало повече богаташи, отколкото преди година.

Така например расте броят на богатите във Франция, въпреки забавянето на икономическия растеж във страната. Също така и в Италия, която е в рецесия от средата на 2011 г., е имало повече доларови милионери. В Германия броят на богатите се повишава и за първи път минава 1 млн. души. 

"Развитието на фондовите пазари успя да компенсира напълно онова, което икономиката не е успяла да стори", казва Клаус-Георг Майер от Capgemini Consulting. Критичен е бил борсовият бум от изминалата година. “Така например германският водещ борсов индекс DAX  през 2012 г. скочи с почти 30 на сто.

Парите са евтини и това подобрява настроението на инвеститорите. В борбата с икономическото забавяне и дълговата криза в Европа големите централни банки по света наливат милиарди долари в икономическия цикъл. За добро настроение през лятото на 2012 г. се погрижи и изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, че ще направи всичко възможно, за да спаси еврото.

През 2011 г. богатите все още са усещали сътресенията на финансовата криза. Техните активи са се свили със 700 млрд. долара, или 1,7%. Въпреки това през миналата година те са били в състояние да компенсират напълно този спад. Дълготрайните активи се увеличават с цели 10 на сто до рекордните 46,2 трлн. долара.

Въпреки това много доларови милионери остават предпазливи. В световен мащаб те са инвестирали само 26,1% от своите активи в акции. Само в Северна Америка готовността за поемане на риск е по-голяма, там богаташите влагат 37% от активите си в акции на дружества. В Европа и Азия за сметка на това доларовите милионери предпочитат да инвестират в недвижими имоти, както и в парични средства и депозити. 

Преди всичко в процъфтяващия регион на Азия нараства броят на богаташите. Само в Хонконг например през миналата година е имало с 36% повече богати, отколкото през 2011 г. В Индия броят на доларовите милионери скача с 22,2%, Двуцифрен ръст има и в Тайланд и Нова Зеландия. И все пак над 50% от доларовите милионери живеят в САЩ, Япония и Германия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още