IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски луксозен бутик бе обвинен в расизъм

Причината е инцидент с американската водеща Опра Уинфри, която не успяла да си купи дамска чанта за 35 000 франка

11:42 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бутик на&nbsp;Trois Pommes в Швейцария. <em>Снимка: компанията</em></p>

Бутик на Trois Pommes в Швейцария. Снимка: компанията

Собственикът на магазин за луксозни стоки в Цюрих отрече, че е проявил расизъм, като е разубедил Опра Уинфри да не си купи дамска чанта за 35 000 франка, съобщи Ройтерс.

Прочутата американска водеща, която неотдавна бе обявена за най-влиятелната знаменитост в САЩ, била във Швейцария за сватбата на певицата Тина Търнър миналия месец. В две интервюта в САЩ тя заяви, че продавачката отказала да ѝ покаже чантата от крокодилска кожа, като  казала, че тя била "твърде скъпа" и я насочила към други, по-евтини модели.

От луксозния магазин Trois Pommes отхвърлиха твърденията за дискриминиация срещу афро-американката Уинфри, която искала да разгледа чанта от модела "Jennifer" на Tom Ford.

Според собственика ставало въпрос за недоразумение поради езиковата бариера и поведението на продавачката нямало нищо общо с расизма. Той поясни, че тя искала да покаже на Уинфри, че чантата се предлага и от други материали, а не че не иска да ѝ продаде модела от крокодилска кожа.

Инцидентът в луксозния бутик предизвика вълна от критики в Швейцария, където тази седмица медиите съобщиха, че кандидатите за убежище нямат право да се движат свободно до публични спортни съоръжения като басейни например. Властите отхвърлят тези обвинения.

Отношението към чужденците в Швейцария е доста противоречиво: от една страна на територията ѝ работят много чуждестранни експерти в големи индустрии като финансите, на които се падат около 6% от БВП.

От друга страна Швейцарската народна партия, която има мнозинство в парламента, отдавна се противопоставя на имиграцията и това е един от козовете ѝ сред избирателите. Партията неведнъж е била обект на обвинения в расизъм заради кампаниите си. Една от тях включваше плакат на бяла овца, която рита черна овца на фона на знамето на Швейцария. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още