IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нефритът привлича все повече инвеститори в Китай

На търг на Christie's през май пръстен с нефрит бил продаден за 2,6 млн. долара

15:08 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бижутата с нефрит стават все по-търсени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бижутата с нефрит стават все по-търсени. Снимка: Ройтерс

Колекционерът на бижута от Хонконг Денис Сун купува нефрит от тридесет години. Напоследък обаче намирането на изделието е все по-трудно, тъй като заради купувачите от континентален Китай цените са станали зашеметяващи, пише Bloomberg.

На търг на Christie's през май пръстен с нефрит бил продаден за 2,6 млн. долара или пет пъти над очакваната цена. Миналия месец Сун си купил гривна от нефрит за почти 130 000 долара, въпреки че цветът и качеството не отговаряли напълно на очакванията му.

Стойността на скъпоценния камък нараства заради богатите китайци, които масово купуват нефритени огърлици, пръстени и гривни като дългосрочна инвестиция. Те разчитат, че камъкът ще им гарантира сигурност, докато борсовият пазар в Шанхай отслабва, по-голямата част от пазара на облигации продължава да е затворена за индивидуални инвеститори и дори и цените на златото вървят надолу.

Около 90% от жадеита - най-ценната версия на нефрита - се добива в мини в Мианмар. Цените нарастват, защото търсенето изпреварва предлагането, обяснява Хъмфри Йен, преподавател в Института по скъпоценни камъни в Хонконг.

Въпреки това купувачите могат да се забъркат в проблеми и да не могат да продадат инвестициите си, тъй като няма международно признат пазар или ценови стандарт за този камък, предупреждава Йен.

Без подобна система купувачите и продавачите разчитат на субективните оценки на експертите или пък използват за ориентир оферти, отправяни на търгове.

Нефритът, който е най-популярен в зелената си разновидност, съществува и в други цветове като червено, жълто и лавандулово. През последните пет години цената му на търговете е нараснала двойно, като над половината от продажбите на жадеит на Sotheby's напоследък са спечелени от китайски купувачи.

Нефритът в Китай се смята за императорски камък още от времето на династията Цин. Китайците вярват, че жадеитът или "фей цуей" на китайски пази от зли сили и символизира чистота и дълголетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още