IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин ще строи нов музей за съвременно изкуство

Сградата ще се намира близо до Потсдамер Плац в центъра и ще струва 130 млн. евро

13:49 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият музей ще е в центъра на Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият музей ще е в центъра на Берлин. Снимка: Ройтерс

Музейните власти в Берлин обявиха планове за изграждането на нов дом за колекцията от произведения на изкуството от 20 век, която притежава града, пише Bloomberg. Сградата ще се намира близо до площад Потсдамер Плац в центъра и ще струва 130 млн. евро.

Новината бележи обратен завой в позицията на властите. Миналата година те предизвикаха онлайн петиция и вълна от критики в медиите с предложението си да преместят картините на старите майстори от Берлинската картинна галерия на Потсдамския площад, за да се освободи място за творбите от 20-и век и по-специално за колекцията от сюрреалистични произведения, дарени от Ула и Хайнер Пицш.

За да успокои напрежението фондацията "Пруско културно наследство", която стопанисва музеите в Берлин, поръча изследване, което да разгледа възможни алтернативи за излагането на творбите на Клее и Уорхол, без да лиши посетителите от възможността да се насладят на произведенията на Ботичели, Рембранд и Тициан. Изборът на фондацията да построи нов музей за старите майстори на Острова на музеите бе определен като твърде скъп с разходите си от 400 млн. евро.

Нов музей за изкуството от 20 век "е решение на нашия най-належащ проблем", коментира Херман Парцингер, председател на фондацията "Пруско културно наследство". Сградата е нужна спешно, "не само заради колекцията на Пицш, но и тъй като няма място за излагането на собствената ни колекция от 20 в.", допълни той.

Проектът е част от амбициозна програма за изграждане на музеи в Берлин, която ще обхване идните 10 години. Градът обновява Острова на музеите, който е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ремонтът струва 1,3 млрд. евро. Реконструкцията на кралския дворец на бул. "Унтер ден Линден" на стойност 590 млн. долара пък започна през юни.

Новият музей на съвременното изкуство с площ от 9900 кв. м може да отвори врати още през 2022 г., ако работата по изграждането му започне догодина, обясни Парцингер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Германците работят здраво и имат резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още