IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове изследват археологическите обекти в Перу

Малките дронове помагат на все повече изследователи да изготвят триизмерни модели на обекти, вместо обичайните карти

14:21 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Перуанският археолог Луис Джейм Кастило използва дрон за заснемане на древно селище. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Перуанският археолог Луис Джейм Кастило използва дрон за заснемане на древно селище. Снимка: Ройтерс

В Перу, където се намира невероятният град на инките Мачу Пикчу и хиляди древни руини, археолозите започват да използват безпилотни летателни апарати или т.нар. дронове, за да ускорят бавната изследователска работа и да защитят местата от овцевъди, строители и миньори, пише Ройтерс.

Контролираните с дистанционно апарати са разработени за военни цели и се използват от САЩ за антитерористични кампании. Падащите цени на технологията обаче я правят все по-достъпна за цивилни и търговски проекти по целия свят.

Малките дронове помагат на все повече изследователи да изготвят триизмерни модели на обекти в Перу, вместо обичайните карти, като в същото време пестят изключително много време. Според археолози технологията може да е от помощ при маркирането на граници с цел защита на обектите, надзор и контрол на заплахите и създаване на дигитално хранилище на руините. 

До момента в Перу са използвани дронове, произведени от швейцарската компания senseFly и американските фирми Aurora Flight Sciences и Helicopter World.

В миналото изследователите използваха селскостопанска техника под наем и камери, закрепени на хвърчила и балони с хелий, но тези методи могат да са скъпи и тромави. Сега могат да ползват дронове, които са достатъчно малки, за да се държат с две ръце, и струват 1000 долара.

През последната година безпилотни летателни апарати са използвани най-малко на шест различни археологически обекта в Перу, включително колониалния град  Мачу Лакта в Андите, разположен на 4000 м надморска височина.

Перу е известен с невероятните руини на Мачу Пикчу от 15 в. и загадъчните изображения в пустинното плато Наска в южната част на страната, които се виждат най-добре отвисоко и са изникнали мистериозно в пустинята преди повече от 1500 години.

Археолозите обаче са също толкова развълнувани от други културни паметници от миналото на Перу, като например крайбрежните общества, използвали иригация в сухите долини, империята Уари, завладяла Андите дълго преди инките, и древните фермери, които вероятно са отглеждали посеви още преди 10 000 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още