IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операта в Ню Йорк - краят на една епоха

Операта е на път да затвори врати, ръководството одобри предложението да се подаде молба за фалит

14:22 | 30.09.13 г.
<p>
	Приходите от продажба на билети на операта са се сринали, а постъпленията от дарения са незадоволителни. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Приходите от продажба на билети на операта са се сринали, а постъпленията от дарения са незадоволителни. Снимка: Wikipedia

Операта в Ню Йорк е на път да затвори врати след години на погрешни ходове от страна на ръководството и спешна кампания за набиране на средства, която се провали, пише Bloomberg.

"Операта е на ръба да отмени новия сезон и да подаде документи за фалит", съобщи в електронно писмо артистичният директор и генерален мениджър на институцията от 2009 г. Джордж Стийл.

Ако се случи, фалитът ще бележи края на 70-годишната компания, която в миналото бе определена от кмета Фиорело Лагардия като "народната опера" и даде старта на кариерата на Бевърли Силс и Пласидо Доминго.

На 8 септември Стийл обяви, че за да продължи да работи, през този месец операта трябва да набере 7 млн. долара и още 13 млн. долара до края на годината. Към петък в онлайн кампанията за набиране на средства на Kickstarter бяха натрупани само около 219 000 долара. Тъй като едва ли до края на срока ще бъде постигната сумата от 1 млн. долара, всички над 1 000 души, направили дарение, вероятно ще получат парите си обратно.

В четвъртък ръководството гласува "за" предложението за подаване на молба за фалит идната седмица, ако до понеделник не бъдат събрани 7 млн. долара.

Ситуацията, в която изпадна операта в Ню Йорк, се влоши през 2007 г., когато бордът на директорите, ръководен от Сюзън Бейкър, бивш шеф на Goldman Sachs Group Inc., повери ръководството на белгийския импресарио Жерар Мортие, въпреки че той не бе в състояние да се ангажира с работата изцяло.

След това беше порпуснат сезон 2008-09, докато траеше ремонта на Държавния театър в Ню Йорк. Това струва на операта набраната преднина и посетители.

Мортие обаче така и не пое поста, след като ръководството на операта стигна до извода, че предвиденият от него бюджет от 60 млн. долара е нереалистичен.

В края на 2008 г. и началото на 2009 г. бордът изтегли 24 млн. долара от фонда си за дарения, за да погаси заплати и други задължения. Той имаше амбиции да върне парите, като плановете бяха да се съкрати броят на представленията и да се увеличат даренията, като така да бъдат връщани по 2 млн. долара годишно. Това обаче така и не се случи.

Назначаването на Стийл също не се оказа печеливш ход. Недостатъчният му опит и непечеливши решения така и не привлякоха купувачи на билети или дарители.

През 2011-2012 г. - последният период, за който има публикувани отчети на операта, тя е продала билети за 1,1 млн. долара или с 87% под резултатите за 2005-06 г. Заплатата на Стийл за 2011 г. в размер на 340 хил. долара годишно представлява 1/3 от тези продажби, въпреки че е намалена с 10% спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още