IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's организира първия си търг в Индия

Броят на богатите индийци със състояние най-малко 1 млн. долара е нараснал с 22% през 2012 г.

15:16 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Christie's International Plc ще проведе първия си търг в Индия с предложения на съвременно и модерно южноазиатско изкуство за 8 млн. долара в Мумбай, предаде Bloomberg.

Продажбата на 83 творби, насрочена за 19 декември, включва произведения на творци като Тиеб Мехта (1925-2009) с "Махишасура", която се очаква да бъде пласирана за 75-95 млн. рупии (1,2-1,5 млн. долара). Ще бъдат предложени и творби на Сиед Хайдер Раза, който държи световния рекорд за най-скъп индийски художник.

Нарастващият брой на заможните индийци и китайци създава по-широка база колекционери, които международните аукционни къщи искат да привлекат. Въпреки че очакванията за приходите от търга в Мумбай са по-ниски от тези в Хонконг, Лондон и Ню Йорк, дебютът в Индия им дава възможност да създадат мрежи и да рекламират дейностите си, твърди главният изпълнителен директор на Christie's Стивън Мърфи. 

Christie's и Sotheby's провеждат търгове на южноазиатско изкуство в Ню Йорк и Лондон, като индийците, живеещи в чужбина, са важен сегмент от бизнеса на разпродажбите в тези два града и в Дубай. Аукционът в Мумбай е първият за компанията, както и първият за международна аукционна къща в Индия като цяло от 1992 г. насам, когато Sotheby's организира разпродажба в Ню Делхи.

Броят на богатите индийци със състояние най-малко 1 млн. долара под формата на инвестируеми активи е нараснал с 22% през 2012 г. до 153 000 души, показват изчисления на Capgemini и RBC Wealth Management. Този брой е по-голям спрямо Хонконг или Сингапур.

Christie's проведе първия си търг в континенталната част на Китай през септември в Шанхай. Там тя успя да продаде часовници, вино, бижута и изкуство за 25 млн. долара. На 1 декември Sotheby's реализира 37 млн. долара от първия си търг в континентален Китай, като постави рекорд за китайско-френския художник Зао У-Ки, чиято абстрактна картина се продаде за 14,7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още