IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момичешките играчки се превръщат в голям пазар за Hasbro

Компанията се справя все по-добре в разгадаването на начина, по който момиченцата си играят

16:00 | 01.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малко след като е назначен за главен изпълнителен директор на производителя на играчки Hasbro Брайън Голднър води 5-годишната си дъщеря Брук на разходка из централата. Тя обаче не е впечатлена.

"Постави ръце на хълбоците си и каза: „Тате, изглежда нямате играчки за момичета", спомня си Голднър, който заема поста през 2008 г.

Оттогава много неща са се променили. Благодарение на по-задълбоченото проучване на клиентите по отношение на начина, по който си играят момиченцата, и съживяването на марки като My Little Pony, Hasbro завоюва успехи отвъд насочените към момченцата играчки от "Трансформърс" и "Междузвездни войни".

Това помогна на фирмата да набере преднина пред Mattel, която има доминиращи позиции в сектора на играчките за момичета с куклите си Барби, пише Businessweek.

По данни на Hasbro приходите от продажби на поделението за момичешки играчки са се повишили с 26% през 2013 г. до над 1 млрд. долара за първи път в историята на компанията, като са нараснали над три пъти спрямо 300 млн. долара през 2003 г. Те са компенсирали спада с 22% на продажбите на поделението за момчешки играчки през миналата година, благодарение на което общите продажби на фирмата са почти без промяна и са на стойност 4,1 млрд. долара.

Промяната на политиката на Hasbro спрямо момичешките играчки започва със серията "My Little Pony" (Моето малко пони). Марката, подкрепена от популярен анимационен сериал, е важна част от успеха на компанията от 80-те години насам. Към края на 1990 г. популярността ѝ намалява и в крайна сметка Hasbro решава да я прекрати.

Тя отново излиза на пазара през 2003 г. След като провежда изследвания, показващи, че приятелството и съвместната работа заемат централно място в игрите на момиченцата, Hasbro решава да създаде съпътстващ телевизионен сериал на тези теми. Продажбите на линията са нараснали тройно за последните три години.

Друг съживен герой е компютърното говорещо създание Furby (Фърби). То се завърна през 2012 г. след над 10-годишно отсъствие. Миналата година Фърби надмина "Моето малко пони" и стана най-продаваната момичешка марка на Hasbro.

Голднър твърди, че новите линии като Nerf Rebelle (Нърф Ребъл) са доказателство, че компанията се справя все по-добре в разгадаването на начина, по който играят момиченцата. На пръв поглед Ребъл изглежда като опит да се използва Нърф - една от най-големите момчешки марки на Hasbro, за да се възползва компанията от успеха на "Игрите на глада", където главният женски персонаж е момиче, което стреля с лък.

Според Голднър обаче това не е така. Той отбелязва, че Hasbro са разработвали разширението на линията си Ребъл в продължение на две години, за да могат да се харесат на съвременните малки дами.

"В момента има повече момиченца от всякога, които участват в организирани и индивидуални спортове", казва той. "Искаме да им дадем шанс да се изразяват и да играят заедно по един по-активен начин - именно това е основната цел на марката", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още