IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядко Петокнижие от 15-ти век може да донесе 1,5 млн. евро на търг

Книгата ще бъде предложена на търг в Париж в края на април

16:05 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Рядко Петокнижие от 15-ти век може да донесе 1,5 млн. евро на търг

Рядък екземпляр на еврейското Петокнижие от 15-ти век – първото печатно издание, което обединява първите пет книги на еврейската Библия, ще бъде предложен на търг следващия месец в Париж.

Книгата се оценява на между 1 млн. и 1,5 млн. евро и ще бъде предложена за продан от Christie’s на 30 април, съобщават от аукционната къща, цитирани от Bloomberg.

Книгата от 438 страници е отпечатана върху фина пергаментова хартия в Болоня през 1482 г. Текстът на Петокнижието в средата на страниците е обграден с коментари на средновековния еврейски учен Раши – прототип на формата, който се използва и днес.

„Това е забележителен момент в историята на печатарството. Отпечатването на тази книга е било огромен технически напредък“, коментира Кристоф Ауверман, директор на отдела за книги и ръкописи на Christie’s в Париж.

През последните 100 години само две копия от това издание са били предложени на търг, посочват от аукционната къща. Първото, през 1970 г., е било отпечатано на пергаментова хартия и e било в целия си обем, а второто, през 1998 г., е на обикновена хартия, като осем страници липсват.

Рекордът от 14,2 млн. долара, дадени на търг за отпечатана книга, беше постигнат през ноември миналата година, когато аукционната къща Sotheby’s в Ню Йорк продаде “The Bay Psalm Book”. Купувачът на първата книга, публикувана в САЩ, е Дейвид Рубенщайн, съосновател и главен изпълнителен директор на частната инвестиционна компания Carlyle Group.

Петокнижието на Christie’s е било съхранявано във Франция и не е била известно досега, посочва Ауверман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още