IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ули Хьонес може да загуби всичко

Топ представителите на бизнеса в Надзорния съвет на „Байерн“ не можеха да си позволят да задържат за президент осъден за данъчни престъпления

11:49 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	На Хьонес му става все по-тясно около врата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На Хьонес му става все по-тясно около врата. Снимка: Ройтерс

След осъждането на „данъчния грешник“ Ули Хьонес на лишаване от свобода от три години и половина, сега на ход бе бордът на ФК „Байерн“. Или самият Хьонес, който в петък заяви, че ще понесе своята отговорност и няма да обжалва присъдата си. В специално обръщение бившият футболист каза също, че подава оставката си от поста "президент" на "Байерн Мюнхен".

"След разговори с моето семейство реших да приема решението на Районния съд в Мюнхен по отношение на данъчната тема. Инструктирах адвокатите си да не подават молба за обжалване. Това съответства на моето разбиране за приличие, отношение и лична отговорност. Данъчната измама беше грешката на живота ми и аз ще понеса последствията от тази грешка. Освен това с незабавен ефект се отказвам от функциите на президент на "Байерн Мюнхен" и на председател на Надзорния съвет. С това искам да избегна нанасянето на вреди на моя клуб. „Байерн“ е творбата на живота ми и винаги ще бъде. Ще остана свързан с този велик клуб и неговите хора по какъвто и да е друг начин, докато съм жив. Благодаря от цялото си сърце на моите лични приятели и поддръжници“, се казва в декларацията на Хьонес. 

Хьонес бе президент на германския рекордьор по титли и председател на препълнения с бизнес лидери надзорен орган на клуба, пише германският всекидневник Die Welt. Президумът, консултативният съвет на администрацията и Надзорният съвет на „Байерн“ проведоха вчера краткосрочни консултации относно бъдещето пред клуба.

Баварският министър-председател Хорст Зеехофер заяви, че това дали Хьонес ще остане президент и председател на борда на „Байерн“, трябва да бъде най-напред обсъдено в клуба. "Аз не искам да се намесвам като министър-председател".

„Байерн“ е „напълно лоялен към нашия приятел Ули Хьонес", повтори преди това неколкократно председателят на борда Карл-Хайнц Румениге, макар и все с надеждата, че „Ули“ все пак ще излезе почти „незасегнат“ от случая. 

Топ представителите на бизнеса в Надзорния съвет на „Байерн“ не биха могли да си позволят начело на тима да е лице, укриващо данъци. За изпълнителните директори Херберт Хайнер (Adidas), Руперт Щадлер (Audi), Мартин Винтеркорн (VW) и Тимъти Хьотгес (Deutsche Telekom) става въпрос за съхраняване на собственото им доверие. Насоките за действие на техните корпорации са ясни в подобни случаи.

Неназован по име мениджър заговори за "много трудна" ситуация за Хьонес, друг заявява, че става „въпрос на стил". А бивш функционер на клуба се позовава на "социалната отговорност" на ФК „Байерн“. Всичко това говорило срещу Хьонес.

Надзорният съвет обаче не можеше просто така да уволни своя председател, защото намесата в делата на сдружение с около 230 000 членове бе трудна. Главният изпълнителен директор на Audi Щадлер също заяви, че това е "сложен въпрос, който се нуждае от решение от последна инстанция". Тримата съсобственици  на „Байерн“ - Adidas, Audi и Allianz, - не може да действат сами, защото заедно държат под една трета от акциите.

Хьонес никога не се е опитвал да изгради свой наследник. Според материал на местния вестник Münchner Merkur дългогодишният главен финансов директор на клуба Карл Хьопфнер (61 г.), и един от двамата заместник-председатели, е възможен наследник, поне за един преходен период. Също и бившия баварски премиер Едмунд Щойбер (72 г.) може да бъде опция, твърдят от вестника. Щойбер е един от членовете на Надзорния съвет, когото Хьонес наскоро описа като "абсолютно необходим" за „Байерн“. 

Районният съд в Мюнхен осъди 62-годишния Хьонес за укриване на данъци в седем случая. Със своята швейцарска банкова сметка Хьонес е лишил хазната от най-малко 28,5 милиона евро под формата на неплатени данъци, заяви съдия Рупърт Хайндл в решението си. Доброволното разкриване на Хьонес е „неадекватно“. Защитата първоначално обяви, че ще обжалва присъдата, но в петък стана ясно, че самият Хьонес се отказва от тази възможност. Прокуратурата обаче протестира решението, защото настояваше за присъда от 5 години и 6 месеца.

Заповедта за арест от пролетта на 2013 г. оставаше обезсилена заради гаранция от 1 млн. евро. С това Хьонес можеше да продължи да придружава „Байерн“ при пътуване в чужбина за мачове от Шампионската лига. До днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още