IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ули Хьонес е все по-натясно

Ново развитие на процеса срещу президента на Байерн - той е укрил не 3,5 млн., а 18,5 млн. евро

16:25 | 10.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ули Хьонес на влизане в съдебната зала. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ули Хьонес на влизане в съдебната зала. Снимка: Ройтерс

По обяд дойде голямата новина, която никой не бе очаквал досега и която може да вкара процеса срещу Ули Хьонес в ново измерение: адвокатът на Хьонес Ханс Файген заяви пред Районния съд в Мюнхен, че в периода между 2002 и 2009 г,. президентът на ФК Байерн е укрил допълнителни 15 млн. евро от хазната. Така укритата сума вече става 18,5 милиона евро - значително повече от 3,5 милиона евро, за които беше досегашното обвинение, предава DPA.

Но това променя всичко, защото сега изглежда почти невъзможно Хьонес да се измъкне с присъда с изпитателен срок. „Става му все по-тясно около врата“ казва Кристиан Хьол, адвокат по наказателно данъчно и търговско право от кантората CF Rechtsanwälte във Фюрт, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Досега поне теоретично все още бе възможно Хьонес да се размине с пробация, а именно, ако Хьонес "може да докаже, че той е подал навреме доброволната нова декларация, а погрешната информация в допълнителната декларация е направена не от него, а от счетоводител. Но колкото по-високо става данъчното задължение, толкова по-неправдоподобно изглежда съдът да намери смекчаващ фактор, който да опази Хьонес от затвора.

Но защо самият Хьонес, точно преди началото на процеса, си признава за нови данъчни задължения, за които прокуратурата дори не го обвинява досега, и с които той самият може да се паркира зад решетките? Това би могло да бъде стратегически опит за отбрана, подозира адвокат Хьол.

Хьонес би могъл да се надява, че съдът ще признае и интерпретира като смекчаващо вината обстоятелство факта, че той наистина разкрива всичко - дори и спекулативните печалби, които биха могли да са били направени през 2002 г. и по този начин вече са с отминала давност.

За наличието на подобна стратегия за отбрана говори яростното изражение на Хьонес и изказването му, че „не иска да се изкара ангел, но искал да покаже, че се е превърнал в честен спрямо данъчната система гражданин“.

"Радвам се, че сега всичко е прозрачно, на масата. Дълбоко съжалявам за лошото си поведение. Аз ще направя всичко, за да гарантирам, че тази депресираща за мен глава е затворена", заяви Хьонес. Той иска да си плати всички дългове и припомня, че също е дарил общо 5 милиона евро за социални цели. „Аз не съм социален паразит", заяви пред съда Хьонес.

В първоначалното обвинение за укриване на данъци ставаше дума за сума в размер на 3,55 милиона евро. Конкретно прокуратурата обвинява Хьонес, че „чрез седем самостоятелни действия срещу данъчните органи е дал неточна или непълна информация и по този начин е намалил данъчните си задължения".

Освен това според обвинителния акт Хьонес погрешно е вкарал 5,5 милиона евро като загуба, пренасяйки ги от частните си сделки за продажби в договори със загуба и така е понижил данъчните си задължения. Според прокуратурата Хьонес е премълчал за наличието на сметка в швейцарската банка Vontobel, както и от приходите си като ангел инвеститор и приходи от продажби в периода 2003 - 2009 г.

Малко преди началото на процеса Хьонес най-накрая е предоставил документи от своята швейцарска банка Vontobel, които дават много по-широк поглед за движението на облагаемите парични средства в банката. По-високата сума сега се получава от валутни сделки между 2002 г. и 2005 г., признава Хьонес.

Не само феновете на Байерн гледат с нетърпение към процеса. „Мога да се надявам само, че всичко ще завърши добре за него и съдът ще види и неговите човешки страни", заяви почетният президент Франц Бекенбауер в неделя вечер в интервю за телевизионния канал Sky. Отборът и капитанът Филип Лам трябва успоредно с началото на процеса да се готвят и за важния мач в Шампионската лига срещу Арсенал този вторник в Мюнхен.

Хьонес е "крайъгълен камък" за победите в Шампионската лига, заяви бившият баварски премиер Едмунд Щойбер в неделя вечер в токшоуто на Гюнтер Яух по ARD. Щойбер е член на Надзорния съвет на Байнерн. "90 на сто от членовете и 92 процента от феновете искат да запазим Ули Хьонес като президент", обясни той.

В същото време мнозина вече заявиха открито своето мнение за Хьонес. „Той вече е загубил своя морален авторитет и не е моделът за подражание, което бе през Световното първенство по футбол от 1974 година“, заяви по-рано канцлерът Ангела Меркел и добави, че е "разочарована" от Хьонес, когото е уважавала преди данъчната му афера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
polki
преди 10 години
не виждаш ли, че и в германия е същото ................... прокуратурата го е оставила сам да си признае за още 15 млн. вместо да си свърши работата и да го тикнат за десетина години на топло ;)не само в България има "наши" и "ваши"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 10 години
да беше ги укрил у нас, нямаше да го барнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още