IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виола „Страдивариус“ може да стане най-скъпият музикален инструмент в света

Редкият инструмент ще бъде обявен на търг за 45 млн. долара през юни от Sotheby's

12:55 | 27.03.14 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;sothebys.com</em></p>

Снимка: sothebys.com

Рядка виола „Страдивариус“ ще бъде обявена на търг от Sotheby's тази пролет. Аукционната къща е определила начална цена от 45 млн. долара – далеч по-висока от продажната цена на всички музикални инструменти до момента, пише Classicalite.com.

Виолата не е толкова популярна като солов инструмент и често е засенчвана от по-известната си „роднина“ цигулката. Сега обаче изглежда ще получи повече внимание.

Изгряващата звезда Дейвид Аарон Карпинтър ще изнесе концерт с редкия инструмент днес в Sotheby's в Ню Йорк и ще свири отново на виолата в Sotheby's в Париж на 15 април. Той описва инструмента като „наистина най-съвършената виола, създавана някога“.

Качеството на инструмента е една от причините за високата цена. Освен това той е изключително рядък – днес са известни около 600 цигулки на Антонио Страдивариус, но са запазени само около 10 виоли.

Предишната най-висока цена за струнен инструмент беше постигната при продажбата на цигулка на лютиера Бартоломео Джузепе Гуарнери, която беше продадена за малко над 16 млн. долара в началото на 2013 г.

Офертната цена за виолата е толкова висока, че вероятно ще окаже влияние върху глобалния пазар на струнни инструменти, отбелязва изданието.

Карпинтър приема за своя мисия рядката виола да остане достъпна за музиканти. „Винаги се е свирило на нея“, обяснява той. „Последно беше собственост на Петер Шидлоф, виолист от Amadeus Quartet и точно така трябва да бъде“, допълва музикантът.

„Страдивариус е създавал инструменти, за да се свири на тях и да се слушат, но след като цените стават толкова високи, възниква опасност новите инвеститори да ги скрият някъде като стоки“, обяснява той. „Това би било голям срам. Но когато ги купуват институции, за да се свири на тях, дори и не твърде често, това е голяма услуга за обществото“, казва Карпинтър.

Предвижда се продажбата да бъде финализирана през юни.

Как звучи виола за 45 млн. долара може да чуете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още