IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПРОФОН отчете 5,4 млн. лева приходи за 2013 г.

Дружеството отбелязва голям напредък в събираемостта на просрочени задължения през предходната година

18:10 | 10.04.14 г.
ПРОФОН отчете 5,4 млн. лева приходи за 2013 г.

Въпреки влошаващата се икономическа среда и политическите предизвикателства през 2013 г. ПРОФОН отчита стабилност през предходната година с приходи от близо 5,4 млн. лева. За същия период успешно са разпределени 3,7 млн. лева за 2011 г. на носителите на права, посочва в доклада си за 2013 г. дружеството за колективно управление на права на артисти – изпълнители и продуценти на звукозаписи.

Плащанията по предстоящото разпределение за 2012 г. ще започнат в края на април, а общата сума, която ще отиде при носителите на права, е 4 232 937 лева. Допълнителното разпределение за други години е 88 581 лева

Освен това дружеството си е поставило и амбициозната цел да приключи разпределението за 2013 г. в края на тази година. От ПРОФОН твърдят, че очакванията им за периода са повече от оптимистични – близо 600 000 лева ръст на предстоящото разпределение спрямо предходното.

ПРОФОН отбелязва и успех в събираемостта на просрочени задължения през 2013 г. От над 1 млн. лева те са сведени до 743 000 лева. Над 99% е събираемостта в радио сектора и публичното изпълнение. В телевизиите и предаването по електронна съобщителна мрежа то е 98%, а от използването в интернет – над 90 на сто.

В годишния си отчет дружеството посочва голям напредък в договарянето с медийния сектор за периода 2013-2014 г. Постигнатата стабилност гарантира за първи път предварително уредено използване на защитения репертоар на ПРОФОН от най-големите радио вериги и медийни групи. За миналата година приходите от медии възлизат на повече от 3,4 млн. лева.

„Като успешна бе отчетена и дейността на дружеството в сектора за препредаване, където е осъществено широко пазарно проникване. Обхванати са 270 предприятия, извършващи препредаване по смисъла на закона“, разкрива докладът.

В документа се посочва още, че сред тези предприятия са както местни регионални кабелни и сателитни оператори, така и най-големите играчи на пазара – Bulsatcom, Blizoo, Vivacom и Mtel. Приходите на ПРОФОН от този пазар през 2013 г. надхвърлят 130 000 лева.

Лек спад дружеството отчита в публичното изпълнение, където приходите за 2013 г. са малко над 1 млн. лева. За сравнение, година по-рано те са били 1,2 млн. лева. Според ПРОФОН причините за спада са свързани с проблемите в сектора, които варират от присъствието на организации със съмнителен правен статут и компании, осъществяващи нелоялна конкуренция, до занижения контрол от страна на компетентните институции.

Ето защо за 2014 г. дружеството си поставя като основен приоритет активното присъствие на пазара с огромен потенциал чрез договаряне с необхванати до момента ползватели. Предвижда се и предоставяне на допълнителни услуги, както и разширяване на комуникационната мрежа с бизнеса.

Направен независим одит на дейността на ПРОФОН е показал съответствие с изискванията на законодателството и Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още