IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley-Davidson печели от ръста в Азия

Американският производител отчита ръст на приходите от 11% за първото тримесечие, а печалбата скача с 19%

17:40 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Harley-Davidson печели от ръста в Азия

Доброто представяне на Harley-Davidson продължава. През първото тримесечие американският производител на мотоциклети пусна по улиците над 57 400 от своите култови мотори, което е увеличение от 6% спрямо същия период преди година, предава Ройтерс. „Продажбите в региона на Азия и Тихия океан са се увеличили рязко, а непрекъснатият растеж на продажбите на мотоциклети в Европа също ни насърчава", заяви главният изпълнителен директор Кийт Уондъл във вторник при представянето на резултатите.

Нарастващите продажби са свързани, разбира се, със солиден ръст на приходите. Приходите от продажби са нараснали с 11 на сто до приблизително 1,6 млрд. долара (1,2 млрд. евро). Нетната печалба се увеличава с 19% до 266 млн. долара, като с това компанията от Милуоки надмина очакванията на Wall Street. Акциите скочиха със 7% в предборсовата сесия. 

Harley преживява впечатляващо завръщане към успеха. Компанията трябваше да се бори, за да оцелее в икономическата криза, тъй като продажбите на скъпите машини спаднаха с бързи темпове. В опита си да подобри финансовите резултати Уондъл бе принуден да се откаже от марките MV Agusta (към която интерес има Fiat) и Buell и да съкрати хиляди работни места, както и да модернизира производството. Днес производителят вече бере плодовете от своята реорганизация, по-специално от по-ниските разходи, коментира още Ройтерс.

Производителят продължава да продава по-голямата част от своите машини на родния си пазар. След "дългата студена зима" тук сезонът започва, обясни Уондъл. Той посочи още, че все повече жени, афроамериканци, латиноамериканци и млади хора се вдъхновяват от блестящите хромирани машини. В САЩ мотоциклетът Harley-Davidson дълго време се считаше за „играчка за белите мъже на средна възраст“. В допълнение все по-голямо влияние печелят външните пазари, особено в Азия и Латинска Америка.

Мениджмънтът запази и годишната си прогноза. Броят на доставените на търговците мотоциклети ще се увеличи до 279 000 – 284 000 броя, което би било ръст от между 7 до 9 на сто на годишна база. За тази цел ще помогнат новите модели Harley Davidson Street 750 и 500. „На избрани пазари“ първите машини вече са доставени, поясни още Уондъл.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още