IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползването на "осиротели произведения" вече е уредено в закона

Измененията в ЗАПСП създават условия за цифровизиране и достъп до творби с неизвестни авторски права

12:27 | 10.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Нов термин „осиротели произведения и звукозаписи“ влезе в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), след като правителството одобри законопроект за изменение и допълнението на закона.

Промените засягат и реда, по който осиротелите произведения и звукозаписи могат да бъдат използвани, съобщават от правителствения пресцентър.

Измененията гарантират обществения интерес и правната сигурност при цифровизирането и предоставянето на достъп до въпросните произведения, при които не е ясно кой е правоносителят или пък той е с неустановено местожителство.

Редица такива творби има в колекциите на публичните институции, в обществените радио и телевизионни организации.

Едно произведение се сдобива със статут на осиротяло, след като бъде направено щателно издирване в източници на информация, които са установени от министъра на културата. Освен това трябва да бъде направено съгласуване с правоносители и ползватели, така че да се установи, че нито един от носителите на права не е известен или е известен, но не се знае неговото местонахождение.

Законът предвижда, че за използването на всяко произведение е необходимо да се получи съгласие от носителя на права, но когато той е неизвестен или не може да бъде открит, се създава пречка пред съхраняването и разпространението на творби, които са част от европейското и националното културно наследство.

При такъв сценарий е невъзможно и добавянето на тези произведения в европейските цифрови библиотеки и се създава бариера пред свободното движение на знания и иновации.

Ето защо ЗАПСП предвижда осиротелите произведения и звукозаписи да бъдат използвани единствено за действия по цифровизирането им и за предоставянето на достъп до общодостъпни библиотеки, музеи, обществени телевизии и радиа, както и до учебните заведения. По този начин се изпълнява общественият интерес, включително запазването, възстановяването и осигуряването на достъп за културни и образователни цели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още