IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повредената картина на Марк Ротко отново ще бъде показана в галерия

През 2012 г. върху произведението беше нарисуван графит, разходите за отстраняването му ще са около 200 хил. паунда

16:34 | 13.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картината на Марк Ротко „Black on Maroon” отново ще бъде показана в лондонската галерия Tate Modern, 18 месеца след като върху нея беше изрисуван графит, съобщава BBC.

Произведението, създадено през 1958 г., бе повредено от Владимир Уманец през октомври 2012 г. Мъжът, който надраска картината, влезе в затвора и се извини за действията си. Реставрацията на произведението обаче отне цели 18 месеца.

„Определено изглежда по-добре, отколкото се надявах в началото на работата“, заяви Рейчъл Баркър, която работи по възстановяването на картината. По думите ѝ щетите били толкова големи, че всички смятали, че не е възможно да бъдат отстранени. Част от спрея за графити се е просмукала през платното и се виждала и на гърба му, уточни Баркър.

Екипът трябвало първо да създаде копие на картината и да добави графит отгоре. След това разрязал новото платно на ленти, за да тества различни видове разтворители, за да бъде открит най-добрият за премахването на графити. След това повредената област била ретуширана.

Преди да бъда арестуван, Уманец заяви, че не е вандал, допълвайки, че изкуството позволява върху него да бъде оставено ново послание.

„Извинявам се на британците за това, което направих. Предполагам, че исках да променя света на изкуството, но го направих по много, много погрешен начин“, коментира в скорошно изявление Уманец.

Той допълни, че е прекарал близо година и половина в затвора, а за възстановяването на картината са били нужни много средства.

„Сигурен съм, че екипът за реставрация е свършил чудесна работа и призовавам всички да видят възстановената картина“, заяви мъжът.

Когато случаят отиде в съда, беше обявено, че разходите за отстраняването на графита ще са около 200 000 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още