IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Крокодила" ще спасява бизнеса на Perth Mint

Австралийският производител на монети се надява нестандартният продукт да му донесе успех на пазарите в Европа и САЩ

11:48 | 24.05.14 г.
"Крокодила" ще спасява бизнеса на Perth Mint

На фона на застоя в цената на среброто и спада в търсенето на възпоменателни монети един от големите производители на нумизматични продукти в света се надява на помощта на... соленоводния крокодил.

Ранните признаци са добри. Продажбите на сребърни монети спаднаха значително през първите четири месеца на годината. Въпреки това австралийският производител Perth Mint представи на 12 май нестандартна монета с популярния морски обитател, опитвайки да победи конкуренцията. До момента 300 000 броя от "крокодилите" намериха своите нови "стопани", като очакванията са планът за продажба на около 1 млн. копия да бъде достигнат в рамките на месец или два, пише WSJ.

Значителните спадове в цените на златото и среброто през 2013 г. направиха благородните метали по-достъпни, което доведе до вълна от търсене на бижута и монети. Среброто поевтиня с 36% през миналата година, докато глобалните продажби на сребърни монети и кюлчета се увеличиха с 76% според данните на индустриалната група Silver Institute.

През тази година нещата са малко по-различни. Цената на златото постигна известно покачване, нараствайки с почти 8 на сто от началото на януари досега. Същевременно продажбите на златни монети, реализирани от Perth Mint, се сринаха с една трета в сравнение с постигнатото година по-рано.

Среброто обаче е в близост до цената на затваряне на 2013 г., търгувайки се при около 19,50 долара за тройунция сега. Въпреки това търсенето на сребърните монети на Perth Mint се сви с 16 на сто.

В този ред на мисли целта пред "крокодила" е ясна – да ограничи спада на продажбите.

"Все още е рано за равносметка, но ние смятаме, че изживяване един невероятен месец", посочи Нийл Ванс, търговски мениджър на Perth Mint. По думите му австралийската компания насочва новото си нестандартно предложение както към европейския пазар, така и към тези в САЩ и Австралия.

Perth Mint не е единствената компания, отчела по-слаби продажби на сребърни монети. Измерени спрямо година по-рано, продажбите на известните американски монети на United States Mint – Silver Eagle, спаднаха с 4,7% през първите четири месеца на годината.

Монетите с образите на диви животни са популярни от хилядолетия. Още 7 века пр. Хр. лидийците са изобразявали различни земни обитатели върху металните си парични знаци.

"Животинските монети са доста популярни, но най-вече сред с нумизматите, които събират различни експонати от тази конкретна тема", каза Сам Гилбърд, експерт по нумизматика в Американската Нумизматична асоциация в Колорадо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още