IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на продажбите на златни украшения с коне в Китай

Причината за необичайно високото търсене е настъпването на годината на Коня

12:03 | 30.01.14 г.
Бум на продажбите на златни украшения с коне в Китай

В търговски център в западната част на Пекин Дзян Сюе посочва квадратен златен медальон, върху който е гравиран галопиращ кон. Тя плаща за него половината си месечна заплата на компанията Chow Tai Fook Jewellery Group, пише в свой анализ Bloomberg.

42-годишната счетоводителка е сред милионите клиенти в най-гъстонаселената държава в света, които тази седмица пазаруват подаръци за празниците, започващи на 1 февруари. Според китайския календар тогава годината на Змията отстъпва място на годината на Коня.

Подаръкът за 690 долара, който Дзян купува за майка си, засилва продажбите на базираната в Хонконг Chow Tai Fook. За трите месеца до декември те са нараснали с 26%, докато най-големият годишен спад на цената на златото от 1981 г. понижава разходите за производство на бижута, монети и кюлчета.

Акциите на търговската компания са поскъпнали с 54% спрямо рекордно ниските си нива през юни, изпреварвайки всички основни китайски индекси.

Търсенето на злато в Китай нараства. Металът се възприема като традиционна инвестиция във втората по големина икономика в света, а за мнозина спадът на цените е възможност да вложат парите, като се запасят с кюлчета, монети и бижута.

Темпото на увеличение на търсенето на злато вероятно ще се забави след продължаващите една седмица празници, прогнозират анализаторите от Barclays Plc. Цените на акциите може би ще останат близки до сегашните си нива, твърди Танудж Шори от Nomura Holdings Inc. в Хонконг.

Търсенето на златни бижута и кюлчета в Индия, Индонезия, Виетнам и Китай, включително Хонконг и Тайван, се е увеличило до около 60% от общото за света през 2013 г., в сравнение с 35% през 2004 г., показват анализи на HSBC Holdings Plc.

От Chow Tai Fook коментират, че продажбите за Китайската нова година се очаква да бъдат силни. Смяната на зодиакалния знак към годината на Коня е благоприятна за сватби и раждане на деца, допълват от компанията.

Още за търсенето на злато преди настъпването на Лунната нова година вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още