IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг обмисля ограничаването на посещенията на туристи

Местните жители са недоволни от огромния наплив на китайски посетители

15:01 | 28.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хонконг може да ограничи туристическите посещения, а причината за това е, че напливът на китайски посетители подклажда недоволството на местните, пише Bloomberg.

Вероятно районът ще трябва да вземе мерки за намаляване на туристите, а темата вече е широко обсъждана.
Общественото недоволство в Хонконг доведе до улични протести, докато туристите, пристигащи от континентален Китай започнаха активно да изкупуват жилища, дизайнерски чанти и всякакви други стоки и услуги.

Проблемът е, че ограничаването на туристите ще се окаже проблем за търговците на дребно в Хонконг, защото една трета от продажбите им през 2013 г. са дошли именно от страна на китайските посетители.

“Това може да изпрати погрешен сигнал към хората в Китай, че Хонконг вече не иска да ги посреща”, заяви Реймънд Йенг, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group. По думите му ако правителството реши да наложи квота за посетителите от континенталната част, решението ще рефлектира не само върху сектора на услугите.

Търговците на дребно в Хонконг се противопоставиха на предложението за налагане на ограничения. Те твърдят, че това ще наруши политиката за свободен пазар и ще застраши повече от 267 хил. работни места в сферата на търговията на дребно, пише Bloomberg.

“Правителството трябва да разшири търговските площи, да изгради по-голяма инфраструктура, както и да увеличи туристическите атракции”, твърдят от Hong Kong Retail Management Association.

Протестиращите организираха шествия в Хонконг по-рано тази година, настоявайки правителството да ограничи броя на посетителите от континентален Китай, които представляват 75 на сто от всички туристи, посетили града през 2013 г.

През последната година посещенията в Хонконг се увеличиха с 12 на сто, а това е четвъртата поредна година на двуцифрено увеличение. За търговците на дребно и наемодателите това означава повече приходи. Туристите от континенталната част на Китай са отговорни за 34 на сто от продажбите на дребно за миналата година, сочи проучване на Merril Lynch & Co.

Ако правителството ограничи посетителите сега, това ще повлияе негативно на ритейл пазара в Хонконг, който освен това не се радва на много добри резултати тази година, посочва Уонг Уаи Шеунг, председател на компанията за бижута Luk Fook. Според него, ако това се случи, за голяма част от търговците на дребно ще е трудно да оцелеят.

По-рано тази година правителството заяви, че през 2017 г. годишният брой посетители на Хонконг ще достигне 70 млн. души. През 2011 г. туризмът съставляваше 4,5% от икономиката на града.

Продажбите на дребно в Хонконг нараснаха с 6,8% през последното тримесечие на 2013 г., а това е най-бавният темп на растеж от тримесечието между юли и септември 2012 г. Продажбите на бижута, часовници и скъпи подаръци намаляха с 8,9% през март спрямо март миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още