IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на гръцката компания Folli Follie вече е милиардер

Фирмата за бижута, чанти и модни аксесоари показва добри резултати въпреки кризата в Гърция

12:14 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.follifollie.com</em></p>

Снимка: http://www.follifollie.com

Димитриус Куцилиутсос, основателят и председател на Folli Follie, влезе в отбора на милиардерите, след като базираната в Атина компания за производство на бижута, чанти и модни аксесоари се разрасна почти 10 пъти през последните две години.

Folli Follie, която притежава фирмата за производство на бижута Links of London, както и едноименната верига магазини, устоя на икономическите сътресения в Гърция. Тя успя да го постигне, продавайки продукти на не много високи цени, като 60-доларовите гривни Match & Dazzle и дамските чанти K Chic за 135 долара.

Отчасти успехът ѝ се дължи и на партньорството с най-големия частен конгломерат в континентален Китай Fosun International и швейцарската верига безмитни магазини Dufry, пише Bloomberg.

„Семейство Куцилиутсос успя да преведе компанията през един много труден период, в който имаше съмнения дали Гърция ще остане в еврозоната“, коментира Яковос Кортесис, анализатор на Piraeus Securities. По думите му фирмата е успяла да разшири дейността си в Китай благодарение на стратегическото си партньорство с Fosun. Сътрудничеството ѝ с Dufry пък ѝ е помогнала да расте на места, като Латинска Америка и Русия.

Куцилиутсос контролира 36% от компанията, сочи финансов отчет за 2013 г. Неговият дял е оценяван на 1 млрд. долара. 71-годишният мъж притежава най-малко 75 млн. долара в кеш и други активи, показват данни от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Куцилиутсос отваря първия магазин на Folli Follie в Атина през 1982 г. заедно с жена си Екатерини, сочи информация на уебсайта на компанията. Фирмата започва да продава акции на гръцката борса 15 години по-късно. През 2010 г. пък се слива с Hellenic Duty Free Shops и Elmec Sport. Синът на Куцилиутсос, Джордж, е главен изпълнителен директор на компанията.

През 2011 г., в разгара на световната финансова криза компанията продава 9,5%-ен дял на Fosun, което помага за разширяването на дейността на Folli Follie в Китай. Освен това гръцката фирма продава бизнеса си с безмитни стоки на Dufry през 2013 г., което позволява на Folli Follie да плати дълговете си.

Приходите на компанията се понижиха до 934 млн. евро през 2013 г. от 1,1 млрд. евро година по-рано. Печалбата на компанията преди лихвите, данъците и амортизацията нарасна с 2% до 21 на сто.

Представянето на Folli Follie контрастира на фона на слабата гръцка икономика. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 1,1% през първото тримесечие на 2014 г., а в края на февруари безработицата се задържа на ниво от 28%, сочат данни на Гръцката статистическа агенция.

През 2012 г. обаче Куцилиутсос пише писмо до акционерите, в което посочва, че изпитва известен оптимизъм по отношение на перспективите за гръцката икономика.

„Ние вярваме, че нашите конкурентни предимства, заедно със стратегиите за растеж, които прилагаме, ще ни позволят да постигнем продължителен финансов успех“, допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още