IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чили и Уругвай - сред най-добрите места за ритейл бизнеса

Класация определи най-привлекателните места за компаниите, занимаващи се с търговия на дребно

11:01 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кои са най-добрите места в развиващия се свят, в които да отворите магазин? Предположихте ли, че сред тях може да е Чили? Уругвай? Казахстан? Точно тези три държави се класират сред първите десет, които дават най-добри възможности на търговците на дребно, сочи статистика на A. T. Kearney, създадена на база на Индекса за развитие на световната търговия на дребно.

Класацията обръща внимание на показатели като богатството на страната, логистичната и регулаторна среда, както и на рисковете за „хората, имуществото и принципите“. Идеята е да се определят страните, които имат достатъчно от всичко изброено дотук.

Ако резултатите са по-ниски, това означава, че във въпросната страна е трудно да се прави бизнес. По-високите резултати пък са знак, че за компанията може да е трудно да се открои.

A. T. Kearney препоръчва на компаниите да обмислят възможностите за работа в горепосочените места, тъй като те са достатъчно стабилни в момента, пише BusinessWeek.

Докладът сочи, че икономиката на Чили е нараснала с 4,4% през миналата година, а през тази  и следващата година се очаква да се увеличи приблизително толкова. Освен това чилийците вече пазаруват онлайн. Седем от десет домакинства, използващи интернет, са направили поне две онлайн покупки миналата година. Едно домакинство харчи средно по 158 долара годишно онлайн. В допълнение към всичко това има и няколко нови търговски центъра в и извън столицата Сантяго.

От своя страна Уругвай е описан в доклада като „оазис за търговията на дребно“ на фона на ситуацията в съседните страни. Казахстан разполага с огромни природни ресурси, което стимулира потреблението на луксозни стоки, допълва докладът. Christian Dior и Giorgio Armani са сред марките, навлезли в страната наскоро, които се готвят да разширят дейността си там.

Китай се нарежда на второ място в списъка, след като миналата година беше на четвърта позиция. Продажбите на дребно в страната се увеличиха с 13 на сто през последната година, докато онлайн продажбите скочиха с 42% за същия период. Същевременно разходите за труд и наемите се увеличават, местната конкуренция се засилва, а икономическият растеж отслабва. Walmart и Tesco станаха жертва на всичко това и през 2013 г. затвориха част от магазините си в Китай.

Сред най-непривлекателните места в развиващия се свят за търговията на дребно са Виетнам, Намибия и Азербайджан.

Повече за първите пет страни, в които ритейл индустрията вижда най-големи възможности, можете да научите от нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още