IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да бъдете милионери? Преместете се в Хонконг

Броят на милионерите там расте с най-бързи темпове в света

15:01 | 20.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Броят на милионерите в Хонконг се увеличава много по-бързо от този в която и да било държава, влизаща в топ 25 на икономическите сили в света, сочи ново проучване на Capgemini и RBC Wealth Management.

То потвърди резултатите от икономическия бум в Азия – регионът е дом на повече милионери от всякога. Данните показват, че Хонконг е особено плодородно място за милионери. През последните пет години общият брой на хората там, разполагащи с инвестируеми активи от поне 1 млн. долара, се е увеличавал с 27% годишно.

Темпът на растеж в Хонконг е най-големият в глобален мащаб и е значително по-висок от средния за света, който е 10%, както и от този на страни като Сингапур (12%) и Китай (16%), пише Red Luxury.

В момента Хонконг се класира на 20-о място в света по брой милионери – 124 хил. Преди него са САЩ, Япония и Китай, но Сингапур и Тайван се нареждат на по-ниски позиции, съответно със 105 хил. и 112 хил. милионери.

Бумът на пазара на недвижими имоти и връзките с Китай са сочени като основните причини за огромния скок в броя на богатите, твърди Будевийн Челмърс, един от експертите на Capgemini.

Преброяването на богатите не е точна наука и цифрите варират според различните проучвания.

Миналата седмица доклад на BCG разкри броя на домакинствата милионери (а не на физически лица), представяйки една много по-различна картина на богатството в Китай. Според BCG в азиатската страна има 2,4 млн. домакинства милионери и тя се нарежда на второ място след САЩ, където броят им е 7,1 млн.

Докладът на Capgemini обаче установи, че индивидуалните милионери в Китай са 758 хил., което я поставя на четвърто място след САЩ (4 млн.), Япония (2,3 млн.) и Германия (1,1, млн.). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още