IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пазители на Галактиката" е носителят на бокс офис короната в САЩ

Холивуд преживява най-лошото си лято от 2006 г. насам

11:33 | 01.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Guardians of the Galaxy Facebook page</em></p>

Снимка: Guardians of the Galaxy Facebook page

Хитовият филм на Marvel “Пазители на Галактиката“, който разказва за група супергерои, запазва водещата си позиция в бокс офиса в САЩ и Канада, докато Холивуд преживява най-лошото лято по отношение на продажбите от 2006 г. насам, пише Bloomberg.

Лентата генерира 16,3 млн. долара през първите три дни от почивните по случай Деня на труда в САЩ, разкрива Rentrak Corp.“Костенурките нинджа“ остава на втора позиция със 11,8 млн. долара.

Лятото на 2014 г. обаче показва доста по-слабо бокс офис представяне, в сравнение с миналогодишното, когато бяха събрани най-много приходи за всички времена, посочва Пол Дергабередян, старши анализатор в Rentrak. 

"Пазители на Галактиката“ стои на първото място от три седмици. Продукцията показва положителни резултати на фона на слабото представяне на индустрията. Продажбите намаляват с около 15% спрямо година по-рано, посочва Rentrak. Компанията очаква през лятото в бокс офиса да бъдат генерирани най-малко 4,05 млрд. долара. Това ще бъде най-малката сума от 2006 г. насам, когато приходите достигнаха 3,75 млрд. долара.

Дебютиращи филми

Две нови ленти се радват на големи дебюти в САЩ и Канада. „Както горе, така и долу“ на Universal Pictures генерира 8,3 млн. долара в дебютния си уикенд, благодарение на което се класира четвърти. 52% от публиката на филма на ужасите, който изследва тайните на парижките катакомби според IMDB.com, е съставена от жени. 57% от зрителите му пък са под 25-годишна възраст, разкрива Rentrak.

Лентата обаче не се радва на достатъчно добри отзиви от критиците и има едва 23% позитивен рейтинг в сайта Rottentomatoes.com.

"The November Man” на Relativity Media, който е създаден с бюджет от 7,7 млн. долара, заема шестото място в бокс офис класацията. Шпионският трилър, в който участва актьорът Пиърс Броснан, е привлякъл публика, 83% от която е на възраст над 25 години.

Лентата, чието премиера в САЩ и Канада беше на 27-и август, има 36% положителен рейтинг в Rottentomatoes.com.

30-годишнина

За да отбележи 30-годишнината от премиерата на „Ловци на духове“, Sony Corp. преиздава комедията от 1984 г., в която участват Бил Мъри и Дан Акройд. Филмът е прожектиран в около 780 кина този уикенд, благодарение на което генерира 1,7 млн. долара.

В световен мащаб „Трансформърс: Ера на изтребление“ продължава да е най-успешният филм на лятото и за годината. Общите му приходи са 1,07 млрд. долара, посочва Box Office Mojo. От премиерата си досега “Пазители на Галактиката“ събира 548 млн. долара по света от продажби на билети, но е малко вероятно да настигне резултата на „Трансформърс“.

Въпреки че международният бокс офис носи все по-голяма част от филмовите приходи, САЩ остава най-големият пазар. Продажбите, които студията генерират от филмите си на вътрешния пазар от телевизионни излъчвания, DVD-та и сваляне от интернет, често са тясно свързани с продажбите на билети.

Разочароващо лято

Като цяло летният сезон на 2014 г. е много разочароващ за филмовата индустрия. Продажбите на вътрешния пазар отчитат спад с 15% спрямо година по-рано според Rentrak. Някои студия взеха решение да изместят датите за премиерите на филмите си, за да избегнат засичането им със Световното първенство по футбол, което се проведе между средата на юни и средата на юли.

„На ръба на утрешния ден“ на Warner Bros., в който участва Том Круз, е с бюджет от 178 млн. долара, по данни на Box Office Mojo, но на вътрешния пазар генерира само 100 млн. долара.

Забавянията на премиерите също играят ключова роля, когато става дума за резултатите. Pixar на Disney измести премиерата на „Добрият динозавър“ за ноември 2015 г., тъй като филмът още не е готов. От своя страна, Universal Pictures отложи „Бързи и яростни 7“ за следващата година, след като актьорът Пол Уокър загина в автомобилна катастрофа.

Продажбите, генерирани от филмите в Топ 10, спадат с 5,2% до 80,5 млн. долара спрямо година по-рано, посочва Rentrak. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още