IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел на Sotheby's - богаташите от Западното крайбрежие на САЩ

Аукционната къща се насочва към млади колекционери от Силициевата долина и Холивуд

11:32 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Sotheby's се опитва да достигне до новата си цел – новобогаташите от Западното крайбрежие на САЩ, като им предлага произведения на изкуството на стойност над 200 млн. долара.

Аукционната къща разполага с творби на Марк Ротко и Джаспър Джонс, картини на старите майстори и скъпи бижута, с които иска да привлече вниманието на богаташите от Сан Диего до Сиатъл, предлагайки им изложби, дегустации на вино и вечери в частни домове, пише Bloomberg.

"Нашият фокус пада върху следващото поколение колекционери, новите купувачи“, твърди Андреа Фиучински, председател на Sotheby's за Западното крайбрежие.

Тя посочва по-младото поколение холивудски продуценти и актьори в Южна Калифорния като Леонардо Ди Каприо и Тоби Магуайър, фирми за рисков капитал и хедж фондове в Сан Франциско, мениджъри на технологични компании в Силициевата долина, богати китайски и индийски фамилии, живеещи по цялото крайбрежие.

Районът е „трамплин към по-значимата част от обществото“, твърди Уилям Рупрехт, главен изпълнителен директор на Sotheby's.

На пазара вече се подвизават някои от най-големите американски колекционери като Дейвид Гефен и Лари Елисън. Илейн Уин от Los Angeles Country Museum of Art плати 142,4 млн. долара за триптих на Франсис Бейкън миналата година. Това се превърна в най-скъпото произведение, продавано някога на търг.

През следващата година две от най-добрите международни галерии, Hauser & Wirth и Spruth Magers, планират да започнат бизнес в Лос Анджелис. Градът е домакин и на първото американско издание на базираното в Париж изложение Foire Internationale d'Art Contemporain. Междувременно филантропът Ели Боруд и неговата съпруга Едит строят нов музей, който ще бъде открит в центъра на Лос Анджелис през следващата година.

„Пазарът става все по-голям. Забелязал съм, че през последните пет години можете да продадете картина за 1 млн. долара и повече на нови колекционери в Калифорния, по начин, по който това не се случваше преди“, твърди Майкъл Коун, който управлява галерия в Лос Анджелис от 1985 г. насам.

От своя страна Sotheby's увеличава броя на служителите си в Лос Анджелис и Сан Франциско през последната година. Компанията търси адвокат и специалисти в сферата на китайското изкуство, които да се присъединят към екипа ѝ на Западното крайбрежие.

Миналата седмица около 100 души, предимно от технологичния сектор, присъстваха на откриването на първото шоу на Sotheby's в Пало Алто. На събитието бяха продадени 17 фотографии на 75-годишния американец Уилям Игълстън. Цените варираха от 30 000 до 350 000 долара.

От аукционната къща твърдят, че новите колекционери обикновено се плашат от търговете, проявяват по-малко търпение и искат да знаят какво могат да купят на момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още