IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е ключът към успеха на младите художници?

Пазарът на изкуство все още не е достатъчно прозрачен, твърдят експерти

13:22 | 05.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на изкуство отново се нагорещява, дори и за по-младите художници, чиито творби е трудно да се оценят, пише BusinessWeek. На последния търг на Phillips, наречен "Under the Influence" (Под влиянието), почти всички произведения са продадени, а по-голяма част от тях получават двойно по-високи цени от очакваните или повече.

Подобни случаи, които и други продажби, подсказват за прегряване и ирационални, често прекалено високи очаквания.

Изкуството е рискована инвестиция, като се има предвид, че стойността на произведенията е нещо субективно, а цените са лесно манипулируеми. Ето защо има реален шанс колекционерите да не успеят да препродадат творби, които са закупили по-рано.

Когато пазарът функционира добре, ценообразуването е прозрачно, а стоките получават по-високи цени. Но това е рядкост в света на изкуството, особено за младите художници, чиито творби се продават най-често от галериите, а не на търгове.

Продажбите, извършвани от галерии, дават възможност на дилърите да манипулират пазара, като пазят цените в тайна. Ако колекционер купи произведение от галерия, а след това го продаде на търг, галерията може никога повече да не му продаде нищо. Дилърите често оправдават действията си с аргумента, че трябва да защитават кариерата на младите художници от капризите на един нестабилен пазар.

В тези думи се крие една истина – пазарът наистина е нестабилен. Но не е ясно дали дилърите трябва да фиксират цените, защото пазарът е крехък, или да действат по друг начин.

Има само един начин да се разбере – чрез повече продажби на търг. Един по-добре функциониращ, прозрачен пазар ще е от полза за всички участници в него, твърди Томас Галбрайт от онлайн аукционната къща Paddle 8. По думите му художниците и дилърите ще знаят повече за търсенето и ще могат да печелят по-добре от увеличението на цените на вторичния пазар. Купувачите пък ще се чувстват по-сигурни, знаейки, че плащат точната цена, която лесно могат да проверят.

Мнозина не смятат, че това ще помогне на пазара на изкуството или на самите художници, твърди Галбрайт. Той вярва, че тези ценови колебания се случват, независимо дали на хората им харесва или не. Ето защо по-голямата прозрачност ще помогне на всички пазарни участници да разберат защо дадено нещо се случва и ще могат да реагират адекватно.

Като управляващ директор на аукционна къща, Галбрайт също има пряк интерес от всичко това. Въпреки усилията на дилърите успехът на младите художници следва цикличен модел, който може да се види на графика, предоставена от белгийската консултантска компания Tutela Capital.

Графика: Tutela Capital

Графиката проследява средния брой години, за който колекционерите задържат творбите на художници на възраст под 40 години. Колко по-дълго притежават дадена картина, толкова по-малко ликвиден е пазарът.

Фабиан Бокарт от Tutela Capital твърди, че пазарът е узрял за промяна.

„По време на финансовата криза галериите и младите художници фалираха, така че създаде празнота на пазара в този сегмент, която в момента се пълни отново“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още