IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Ван Гог ще бъде предложена на търг през ноември

Очаква се творбата да бъде продадена за сума между 30 и 50 млн. долара

16:50 | 30.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

Снимка: www.sothebys.com

Картина от 1890 г. на Винсент Ван Гог, наречена „Натюрморт, ваза с маргаритки и макове", ще бъде предложена на търг на импресионистично и модерно изкуство, организиран от аукционна къща Sotheby's на 4-и ноември, пише New York Observer.

Очаква се творбата да бъде продадена за сума в диапазона 30-50 млн. долара. Картината е особено ценна, защото е едно от няколко платна на холандския художник, които се продават на свободния пазар след края на 80-те години.

Въпросното произведение е едно от последните, нарисувани от Ван Гог, само месец преди смъртта му. Платното изобразява цветя, вероятно набрани от полето, в което в крайна сметка той се самоубива, твърди ръководителят на отдела за импресионистично и модерно изкуство в Sotheby's Саймън Шоу.

Що се отнася до собствеността на картината, се смята, че първоначално може да е принадлежала на лекар на име Пол Гаше. Това е една от първите картини на художника, която стига до САЩ през 20-те години, а след това е дадена като подарък на галерия Albright-Knox в Бъфало.

Според Financial Times човекът, който продава картината на търга на Sotheby's, е важен европейски колекционер, който е държал платното при себе си повече от две десетилетия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още