IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две важни открития за творчеството на Ван Гог

Появи се изображение на иначе разрушената картина "Шест слънчогледа" и бе показано неизвестно досега платно

11:09 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новото маслено платно&nbsp;&nbsp;&quot;Залез в Монмажур&quot;.<em> Снимка:&nbsp;Van Gogh Museum</em></p>

Новото маслено платно  "Залез в Монмажур". Снимка: Van Gogh Museum

През миналата седмица бяха направени две открития за горещото и трескаво лято на 1888 г., през което Винсент Ван Гог (1853-1890) създава някои от най-великите си творби, пише Bloomberg.

Журналистът и историк Мартин Бейли показа цветно изображение на картината "Шест слънчогледа", която е тотално разрушена през 1945 г. по време на бомбардировка в Япония. 

Още по-сензационното разкритие бе направено от Музея на Ван Гог в Амстердам, който показа неизвестно досега маслено платно: "Залез в Монмажур", нарисувано по време на престоя на художника във френския град Арл. Според музея именно това е творбата, описана от Винсент в писмо до брат му Тео от 5 юли 1888 г., в което той споменава, че я е нарисувал предишния ден.

Няколко дни по-късно Винсент се връща на същото място със свой приятел от Арл, на когото споделя интересно сравнение: че мястото му напомня за един от романите на Зола - "Грехът на абат Муре".

Ван Гог бил самотник и страстен читател. Умът му бил пълен с прочетените книги и това се вижда в картините му. Романът на Зола е особено интригуваща препратка, защото той е фантазия, смесваща секс, смърт, грях и отровени цветя в обстановката на стара и обрасла провансалска градина. Кулминацията на историята е ампутация на ухо. Шест месеца по-късно самият Винсент реже собственото си ухо и го подарява на проститутка в местен бордей.

Новата картина и снимката на загубените "Слънчогледи" напомнят за невероятното количество творби, създадени от Ван Гог само за няколко месеца през лятото на 1888 г. Те показват също, че в ума на гениалния творец са се случвали неща, за които ние можем само да гадаем, отбелязва Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още