IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къща, в която е живял Ван Гог, бе продадена за 900 хил. долара

Художникът живял в нея през 1873 година, запазени са камината и предмети от тогавашната епоха

15:17 | 28.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Къща, в която е живял Ван Гог, бе продадена за 900 хил. долара

 

Къща в Лондон, където художникът Винсент ван Гог е прекарал като млад едни от най-щастливите години в живота си - 1873-1874 година, бе продадена за 565 000 британски лири, или 900 000 долара, съобщи BBC.

Триетажният дом от 19-и век в Брикстън, Южен Лондон, бе предложен на търг, като началната цена бе 475 хиляди британски лири. От времето, когато в него е живял Ван Гог, са се сменили само двама собственици на дома.

През последните над 60 години зданието е принадлежало на едно семейство. Децата на възрастната двойка решиха да продадат къщата, където са се запазили някои от предметите от епохата на Ван Гог.

Сред тях е камината, с която се е отоплявал домът. Тя е съхранена в оригиналния й, първоначален вид. Не е покътната и мивката на външната стена на къщата съобщи РИА "Новости", като се позова на информация на агенцията за търговия с недвижима собственост Savills.

Ван Гог е живял в стая на третия етаж на сградата. Запазила се е дори рисунка на терасата на дома. Художникът се е настанил тук през 1873 г., когато е бил 20-годишен. Тогава е започнал работа като арт-дилър.

Ако се съди по писмата до брат му Тео, е бил много щастлив през този период от живота си.

Това са били години на душевно спокойствие за Ван Гог, преди заради живописта да обърне гръб на уреденото си съществуване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още