IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на казината в Макао поскъпват

Приходите на Макао от хазартната индустрия съвпадат с прогнозите на правителството, но отбелязват спад четвърти пореден месец

18:04 | 06.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на акциите на Sands China Ltd. отбеляза най-силен ръст сред книжата на казината в Макао, след като най-големият хазартен център в света отчете приходи, които съвпаднаха с очакванията на правителството, пише Bloomberg.

Акциите на Sands поскъпнаха със 7,1% по време на търговията в Хонконг, достигайки 42,95 хонконгски долара за брой. Тези на Galaxy Entertainment отбелязаха ръст от 6,6 %, а на MGM China Holdings – 5,2%.

През септември общите приходи от казината в Макао намаляват с 13% до 25,6 млрд. патака (3,2 млрд. долара). Това е четвъртият пореден месец на понижение и най-големият спад от юни 2009 г. Очакваше се спадът да е с 12 до 13 на сто спрямо година по-рано, по информация от държавната Teledifusao de Macau, която цитира думи на секретаря по икономиката и финансите на града Франсис Там.

По думите на Грант Говертсен от Union Gaming Group резултатите напоследък са толкова лоши, че дори леко подобрение се възприема като нещо положително.

Цената на книжата на Wynn Macau се покачва с 4,8%, тази на SJM Holdings – с 5,5%, докато акциите на Melco Crown Entertainment поскъпват с 3,6%.

Антикорупционните мерки, взети от президента Си Дзинпин, се отразяват негативно на разходите на богатите в казината в Макао. Продемократичните демонстрации в Хонконг могат да накарат голяма част от жителите на континентален Китай да пътуват до Макао, допълва Говерстен. По думите му протестите ще окажат влияние върху VIP посещенията.

Същевременно посетителите от континенталната част на Китай в Макао са се увеличили с 14% до 632 646 през първите пет дни от празничните седем дни, известни като Златната седмица, сочат данни на местните власти. За сравнение, година по-рано ръстът е с 11 на сто.

Демонстрантите в Хонконг окупират търговски райони, объркват транспорта и затварят магазини. Всичко това заплашва да доведе до спад в продажбите на бижута, часовници и други луксозни стоки.

Приходите на казината в Макао спадат със 7,1% през третото фискално тримесечие до 82,9 млрд. патака.

„Растежът в Макао се забавя рязко и ще остане слаб през следващите няколко месеца“, твърди Аарон Фишън, анализатор в CLSA. Според него част от проблемите ще се дължат на забраната за пушене, въведена от Здравната агенция в Макао. Съгласно нея всички казина са длъжни да прилагат забраната в игралните зали от 6 октомври. Само VIP стаите ще бъдат освободени от това задължение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още