IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрети от Анди Уорхол могат да съберат 57 млн. долара на търг

Аукционът ще се състои през ноември в Ню Йорк

13:25 | 10.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Портрети на Елизабет Тейлър, Джуди Гарланд и Джаки Кенеди, направени от Анди Уорхол, могат да помогнат на Sotheby's да събере 57 млн. долара от търг, който ще се проведе през следващия месец в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Рядко виждан ситопечат на актрисата Елизабет Тейлър, оценяван на около 30 млн. долара, ще бъде предложен за продажба на 11-и ноември в рамките на търг на 12 портрета на седем актриси, певици и други известни личности.

Творбата „Liz #3 (Early Colored Liz)” е създадена през 1963 г. И е един от първите портрети на покойната филмова звезда. Произведението е показвано само веднъж от 1972 г. досега.

На търга ще бъдат предложени портрети на Бриджит Бардо, Мерилин Монро, Дебора Хари, Жаклин Кенеди, Джуди Гарланд и представителката на португалското висше общество Сао Шлумбергер. Тези седем лота са оценени от Sotheby's на 48,2 до 56,6 млн. долара.

"Liz #3” беше представена през 1963 г. с пет други портрета на актрисата от същата серия на една от първите изложби на Уорхол в Центъра за съвременно изкуство в Синсинати.

Седем години по-късно творецът избира „Liz #3” за своята първа голяма международна ретроспектива в Музея на изкуствата в Пасадена. Шоуто впоследствие е показано в лондонската галерия Тейт и в Музея Уитни за американско изкуство в Ню Йорк.

Портретът на Бриджит Бардо е бил собственост на бившия ѝ съпруг – Гюнтер Сакс. Картината е оценена на 10-15 млн. долара. Портретът на Саш Шлумбергер е от 1974 г. и се състои от четири отделни картини. Творбата е оценена на 2 до 3 млн. долара. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още