IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Кунс - новият акцент в търговете на Christie's и Sotheby's

Аукционните къщи ще предложат едни от най-известните скулптури на твореца в рамките на събитията си през ноември

10:14 | 03.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мултимилионерът и британски колекционер Франк Коен чака осем години, за да получи скулптурата на Джеф Кунс, която купува още преди да е завършена. Оказва се, че произведението, наречено „Baloon Monkey (Orange)”, е твърде голямо за неговия арт център в Лондон. Ето защо сега той го продава, пише Bloomberg.

Скулптурата, създадена в периода 2006-2013 г., е направена от неръждаема стомана и е оцветена в оранжево. Тя ще бъде предложена на търг от Christie's и се очаква да достигне цена от 20 до 30 млн. долара. Произведението ще бъде едно от водещите на аукциона на следвоенно и съвременно изкуство, който ще се проведе на 12-и ноември в Ню Йорк.

Ден по-рано Sotheby's също ще предложи произведение на Кунс - „Moon (Yellow)”. Скулптурата от неръждаема стомана е оценена на 12 до 18 млн. долара.

Кунс се превърна в твореца, чиито произведения се продават най-скъпо на търгове, след като скулптурата му „Baloon Dog (Orange)” беше продадена на търг на Christie's през ноември 2013 г. за 58,4 млн. долара.

Общите продажби на твроби на Кунс на аукциони през миналата година се увеличиха с 84 на сто спрямо предходната година, достигайки 71,1 млн. долара, посочва компанията за проучвания в сферата на изкуството Artprice.

За период от шест седмици, започващи от 6-и октомври, огромната скулптура „Balloon Monkey (Orange)” ще бъде изложена пред централата на Christie's – Rockefeller Plaza.

Творбата „Moon (Yellow)”, която Sotheby's ще предложи на търг, е част от серия на твореца, включваща „Baloon Dog” и няколко други от най-скъпите му произведения, продавани на аукциони. Творбите са собственост на колекционери като Франсоа Пино, Стивън А. Коен и Виктор Пинчук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още