IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's очаква да постави рекорд за най-скъпо продадена скулптура в света

Творбата е дело на италианеца Алберто Джакомети и се очаква да бъде продадена за над 100 млн. долара

16:17 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скулптура, висока метър и половина и представляваща боядисана бронзова жена, застанала на платформа с две колела, се очаква да постави рекорд по време на търг на Sotheby's, пише CNBC.

Произведението, наречено „Chariot”, е дело на Алберто Джакомети и представлява скулптура на жена на колесница. Творбата е създадена през 1950 г. и може да се превърне в едно от събитията на аукциона.

Тя е оценена на повече от 100 млн. долара, а според много дилъри на произведения на изкуството има шанса да се превърне в най-скъпо продадената скулптура в историята.

За да постави рекорда, произведението трябва да получи по-висока цена от досегашния рекордьор в лицето на скулптура на Джакомети. Неговата 6-метрова „Walking Man I”, която изобразява ходещ човек, беше купена за 104,3 млн. долара по време на търг на Sotheby's в Лондон през 2010 г.

„Chariot” обаче може да се окаже доста по-желана. Много историци на изкуството смятат, че това е един от шедьоврите на Джакомети и едно от ключовите произведения на съвременното изкуство. Италианският скулптор е създал само седем такива статуетки, като две от тях са частна собственост. Тази, която Sotheby's продава на търг, е била при един колекционер повече от 40 години, което я прави още по-скъпа.

Аукционът ще е първото голямо събитие от големите есенни търгове. Пролетните търгове бяха доста силни, но оттогава световната икономика отбелязва спад, особено в Китай, Русия и Латинска Америка. Новите богати колекционери от развиващите се пазари са изключително важни, защото участват в наддаванията за най-скъпите произведения. А по-бавното трупане на богатство може да доведе до неблагоприятни последствия на пазара на изкуство.

Същевременно финансовите пазари стават все по-нестабилни, което води до по-малка готовност за инвестиции сред най-богатите. Дилърите и експертите в сферата на изкуството твърдят, че следвоенното и съвременното изкуство, водено най-вече от Уорхол, Лихтенщайн и Ротко, е особено крехко в момента, предвид огромния скок в цените през последните години.

През този сезон най-ключовите продажби ще включват произведения на Анди Уорхол, като Christie's и Sotheby's предлагат 19 негови картини. Галеристите твърдят, че тези лотове, включващи портрети на Елвис Пресли, Елизабет Тейлър и Марлон Брандо, могат да достигнат 300 млн. долара при продажба. Двете най-големи аукционни къщи в света предлагат и големи платна на Марк Ротко.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още