IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify се защити след скандала с Тейлър Суифт

Главният изпълнителен директор на стрийминг услугата твърди, че платформата увеличава значително броя на своите потребители

15:47 | 12.11.14 г.
<p>
	Тейлър Суифт. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тейлър Суифт. Снимка: архив Ройтерс

След като загуби целия музикален каталог на Тейлър Суифт, главният изпълнителен директор на стрийминг услугата Spotify Даниел Ек защити бизнес стратегията на компанията в блога ѝ, заявявайки, че тя увеличава базата си от потребители, пише Wall Street Journal.

“Тейлър Суифт е напълно права: Музиката е изкуство, изкуството има реална стойност и творците заслужават да им се плаща за това“, коментира Ек, който основава Spotify през 2006 г. „Когато чуя истории за изпълнители и автори на песни, които твърдят, че печелят малко или нищо от стрийминга, обикновено са ядосани и разочаровани, аз също съм прекалено разочарован“, допълва той.

В публикацията си Ек посочва, че Spotify в момента има над 50 млн. потребители, а 12,5 млн. от тях плащат за абонаментната услуга по около 120 долара годишно. Срещу тази сума те получават неограничен достъп до музикалния каталог на Spotify. По-рано тази година компанията обяви, че има 40 млн. потребители, 10 млн. от които си плащат.

Каталогът на Тейлър Суифт беше премахнат от стрийминг услугата по искане на поп певицата миналата седмица във връзка със спора, свързан с нейния последен албум „1989”.

Суифт е сред най-популярните изпълнители в Spotify и решението ѝ поднови дебатите за бизнес модела на платформата и дали изпълнителите и притежателите на музикални права получават полагащия им се дял от стрийминг модела.

Изпълнителят и композитор Aloe Blacc публикува статия в Wired Magazine след решението на Тейлър Суифт. В текста си той посочва, че композиторите получават изключително малки суми от стрийминг услугите, което е още едно доказателство, че работата на музикантите е обезценена.

Няколко популярни изпълнители и групи са се отказали от разпространението на музиката им в подобни платформи. Сред тях се нареждат Coldplay и The Beatles.

"Аз лично не мога повече да стоя и да гледам отстрани как по-голяма част от композиторите са оставени навън на студа, докато ръководителите на компаниите за стрийминг трупат богатства на гърба на нашата тежка работа“, пише Blacc.

Защитавайки приноса на Spotify за творците и звукозаписните компании, Ек твърди, че компанията е платила повече от 2 млрд. долара на лейбъли, издатели и дружества за колективно управление на авторски права от 2008 г. досега.

Spotify плаща около 70% от общите си приходи на звукозаписните компании и издателите, като сумата за всеки отделен стрийминг е между 0,006 и 0,0084 долара. Освен това услугата дава възможност и за безплатно слушане, което обаче е прекъсвано от реклами.

Проблемите между изпълнителите и стрийминг услугите като Spotify показват, че последните сериозно разклащат икономиката на музикалната индустрия. Стиймингът се разраства изключително бързо. В същото време платените сваляния на музика в iTunes Store на Apple отбелязват спад с повече от 13% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още