IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се епична битка за музикалния стрийминг

Въпросът е кой ще излезе жив от нея и един ли ще бъде големият победител

17:48 | 10.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.freeimages.com/</em></p>

Снимка: http://www.freeimages.com/

„Едно нещо е ясно, една услуга ще доминира“, твърди влиятелният американски критик и анализатор на музикалната индустрия Боб Лефсетз в скорошна публикация по темата за стрийминга на музика.

В момента музиката безспорно е една интернет индустрия – повече от 70% от музиката, слушана през първите шест месеца от годината в САЩ, е била свалена от интернет или е слушана чрез стрийиминг, сочат последните данни на Nielsen SoundScan. А при интернет индустриите има тенденцията „победителят да получава всичко“. Това се случва с Google в сферата на търсачките, с YouTube при онлайн видео и с Facebook в областта на социалните мрежи, пише Quartz.

Но този вид господство изисква време, а стриймингът на музика все още не е достигнал до този момент. Много играчи се конкурират за вниманието (и парите) на потребителите – от оригиналните услуги като Pandora и Spotify до новите услуги на най-големите технологични компании като Apple, Google и Amazon.

Но кой в крайна сметка ще доминира в областта на музикалния стрийминг според Лефсетз? Ще има ли победител, кой ще бъде той и какво ще предопредели изхода от тази битка?

Пейзажът

С изключение на грамофонните плочи, които се радват на изненадващо връщане към живота, онлайн стриймингът е единствената част от звукозаписния бизнес, която отбелязва растеж в момента. Приходите от аудио стрийминг по заявка в САЩ са се увеличи с 52% през първите шест месеца на годината, докато тегленията на дигитална музика са намалели с 13 на сто. Продажбите на дискове пък са се сринали с 20%, твърдят от Nielsen.

Но е изключително важно да се прави разлика между стрийминг услуги „по заявка“ (като Spotify) и интернет радио услуги (като Pandora). Те правят разходи за различни неща и са насочени към различни пазари.

Най-общо казано услугите по заявка са аудио еквивалентът на Netflix. Те са създадени, за да заменят колекциите от дискове или iTunes, като позволяват на потребителя да избира отделни песни и да създава собствени плейлисти. Обикновено имат безплатна версия с реклами, като и абонаментна версия без реклами, която дава възможност за слушане и офлайн. В тази категория най-големият играч е Spotify. Услугата има 10 млн. абонати, които си плащат. Други известни играчи пък са Rdio, Deezer и Rhapsody.

Разликата с интернет радио услугите е едва доловима. Обикновено може да се избере изпълнител или жанр, за да генерира автоматична „радиостанция“. Потребителят може да изслушва или да прескача песни, но не може да избере кои точно да влязат в плейлиста. Най-голямата подобна услуга в момента е Pandora Media, която по последни данни има 77 млн. потребители. Сред конкурентите ѝ са Slacker и TuneIn Radio. Spotify също пусна подобна услуга наскоро, но това не е основният ѝ бизнес.

Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още