IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се епична битка за музикалния стрийминг

Въпросът е кой ще излезе жив от нея и един ли ще бъде големият победител

17:48 | 10.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.freeimages.com/</em></p>

Снимка: http://www.freeimages.com/

И все пак Pandora все още не успява да печели. След първичното ѝ публично предлагане в средата на 2011 г., компанията едва успя да генерира малка печалба през две тримесечия. През последните две фискални години тя загуби повече от 75 млн. долара. И въпреки това лейбълите и издателите може би завиждат на разрастващата ѝ се потребителска база и повишаването на цените на акциите ѝ, заради което агресивно се опитват да вземат повече пари от нея за авторски възнаграждения.

За някои това е доказателство за структурните недостатъци в бизнес модела на Pandora. Други са убедени, че тя има светло бъдеще. В крайна сметка много от младите и бързо развиващи се компании са губили пари в началото. Анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пачтър твърди, че тя има ясен път към печалбите. Pandora плаща по-голяма част от разходите си за съдържание на база броя на стриймванията им и може да започне да печели като просто увеличи броя на рекламите, които пуска на всеки час. По този начин тя може да генерира повече приходи и малко да намали разходите си за лицензи и авторски възнаграждения.

Освен това Pandora може да използва информацията, която има за своите слушатели, за да насочва към тях реклами, твърди Пачтър. На теория това може да ѝ позволи да таксува повече за реклами, отколкото традиционните радиостанции.

От известно време Pandora проследява вкусовете на своите потребители, за да се опита да предскаже какви реклами да насочва към тях. Тя вече започна да пуска таргетиани политически реклами. Както Wall Street Jornal пише: “Pandora мисли, че знае дали сте републиканец”. Така че по време на предстоящите избори за конгресмени в САЩ слушателите на кънтри музика може да започнат да чуват повече тематични реклами на рпубликанците. Инвеститорите смятат, че биха могли да използат същия метод и когато става дума за корпоративните рекламодатели.

Затруднението на Spotify

Но дори и възможността на Pandora да генерира устойчиви печалби да е все още  спорна, какво да кажем за Spotify, като се имат предвид по-високите разходи за съдържание, които тя има?

Музикалните компании като Spotify, които работят “по заявка” не могат да генерират икономии от мащаба.

“Това е уникално”, твърди анализаторът Джеймс Марч от Piper Jaffray. По думите му във всеки друг медиен бизнес, ако продаваш повече билети или имаш по-голям рейтинг, оперативният ливъридж е става огромен, но при стрийминга на музика, колкото по-популярен ставаш, толкова повече трябва да плащаш за лицензи и авторски права.

Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още