IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорява се процедурата за включването на "Магурата" в списъка на ЮНЕСКО

Една от най-впечатляващите находки в пещерата са праисторическите рисунки и слънчевия календар

10:50 | 30.01.15 г.
Ускорява се процедурата за включването на "Магурата" в списъка на ЮНЕСКО

Ускорява се процедурата за включването на пещерата „Магурата” в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти, съобщи bTV. Проектът се подготвя от община Белоградчик.

„Сервитутът на входа на пещерата е държавна собственост, сега започнахме процедурите по замяна на общинска собственост с държавна, за да можем да кандидатстваме по оперативните програми”, коментира кметът на общината Борис Николов.

Според кратката справка за пещерата, публикувана на сайта на община Балчик, в нея се намира най-големият сталагмит („Падналия бор”) в изследваните български пещери – с дължина над 11 метра и диаметър в основата 6 метра.

Едно от най-впечатляващите находки в „Магурата” обаче са праисторическите рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано. Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, ловуващи мъже, богато разнообразие от животни, оръдия на труда и растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха.

В пещерата е открит и слънчев годишен календар от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха. Този календар е с голяма точност и прецизност на записите.

Чрез рисунките са се съхранявали информациите за регионалния календар и празниците с техните символични и конкретни персонажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още