IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Procter & Gamble продава част от бизнеса си за 12 млрд. долара

Американската група Coty купува три подразделения от козметичния бизнес на производствения гигант

09:57 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската козметична група Coty спечели наддаването за придобиване на три от бизнес подразделенията на Procter & Gamble Co (P&G) за сумата от 12 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Според запознати Henkel & Co и Coty са отправили оферти за закупуването на отделни части от козметичния бизнес на P&G. И двете компании имат отдели за лична грижа и козметика.

P&G, най-големият производител на продукти за домакинството в света, се опитва да продаде някои от второстепенните си активи, като част от стратегията за ограничаване на разходите.

Coty, чиято пазарна стойност възлиза на 9,39 млрд. долара, произвежда парфюми за модни линии като Calvin Klein и Marc Jacobs и притежава марки като OPI и Rimmel. От години насам компанията придобива марки в търсене на шанса да стане част от големите лиги в потребителското пространство. Сделката с P&G ще изстреля Coty сред големите играчи на пазара.

Coty е спечелила наддаването за три подразделения на P&G: за продукти за коса, аромати и козметични продукти, включително брандовете на Max Factor и CoverGirl. Според източници сделката обаче все още не е финализирана, като компаниите засега отказват коментар.

Преди дни стана ясно, че производителят на потребителски стоки Henkel е направил предложение за придобиване на производителя на продукти за грижа за косата Wella и с това е изправен пред най-голямото си придобиване в своята 140-годишна история. Компанията е подала обвързващо предложение за принадлежащата към американската компания Procter & Gamble (P & G) дивизия Wella, която може да е на стойност между 5 и 7 млрд. долара. Henkel и преди се е опитвал да придобие Wella. Преди повече от десет години германците възнамеряваха да погълнат конкурента си от Дармщад, но тогава американският гигант Procter&Gamble успя да „погълне“ компанията за над 6 млрд. евро. Сега обаче Henkel може да върне Wella в родната Германия.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още