IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Henkel хвърля око на Wella

Германският концерн може да предложи между 5 и 7 млрд. долара за принадлежащия към Procter & Gamble производител на продукти за коса

18:00 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Procter&amp;Gamble се освобождава от някои дейности. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Procter&Gamble се освобождава от някои дейности. Снимка: архив Ройтерс

Производителят на потребителски стоки Henkel е направил предложение за придобиване на производителя на продукти за грижа за косата Wella и с това е изправен пред най-голямото си придобиване в своята 140-годишна история.

Компанията е подала обвързващо предложение за принадлежащата към американската компания Procter & Gamble (P & G) дивизия Wella, която може да е на стойност между 5 и 7 млрд. долара, съобщава запознат с процеса източник за Ройтерс.

Оферта е подал и финансовият инвеститор KKR. Въпреки това Henkel се сочи за вероятния купувач. Говорител на германския концерн отказва да коментира темата. 

През март компанията обяви, че търси подходящи цели за придобиване. Базираният в Дюселдорф производител на марките Pritt и Persil може да инвестира до 4,5 млрд. евро за нови придобивания, обяви тогава финансовият директор Карстен Кнобел.

Председателят на Надзорния съвет Симоне Багел-Трах подчерта, че Henkel възнамерява да засили позициите си на пазара за потребителски стоки. През 2014 г. със своето подразделение за лична хигиена с марки като Schwarzkopf, Syoss, Fa и Diadermine компанията отчете приходи от около 3,5 милиарда евро, а оперативната печалба на подразделението бе в размер на 421 млн. евро.

Henkel и преди се е опитвал да придобие Wella. Преди повече от десет години германците възнамеряваха да погълнат конкурента си от Дармщад, но тогава американският гигант Procter&Gamble успя да „погълне“ компанията за над 6 млрд. евро. Сега обаче Henkel може да върне Wella в родната Германия.

Последната голяма сделка по придобиване Henkel осъществи през 2008 г., като тогава дюселдорфци подсилиха дивизията си за лепила. Наскоро Henkel купи за 220 млн. евро няколко марки прах за пране в Австралия и Нова Зеландия.

С евентуалното поглъщане на Wella германският концерн би могъл да подсили преди всичко бизнеса си в Северна Америка и перспективните пазари в Южна Америка.

Анализаторите от рейтинговата агенция Fitch подчертават, че при цена на сделката до 5 млрд. евро рейтингът от клас А на котирания на Dax концерн не е застрашен. Това обаче може да се промени, ако германците бъдат принудени да платят повече за Wella. Standard & Poor's оценява Henkel също с A, докато оценката на Moody's е A2.

През 2014 г. Henkel отчете общи приходи в размер на 16,4 млрд. евро, а Wella може да бъде силен двигател в тази насока. В световен мащаб германската компания има 47 хил. служители, а до 2016 г. планира да мине психологическата граница от 20 млрд. евро приходи. Половината от приходите през 2016 г. трябва да се осъществяват в развиващите се пазари, като Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Придобитата по-рано Spotless Group от Франция оперира преди всичко в Западна Европа. 

От своя страна P&G планира да се откаже от бизнеса си, свързан с продуктите за грижа за косата. Американският концерн Coty, който произвежда парфюми за модни марки като Calvin Klein и Marc Jacobs, е подал обвързваща оферта за бизнеса с козметика и парфюми на P&G, твърдят запознати източници. Инвеститорът Clayton Dubilier & Rice също наддава за козметичния бизнес, гласят спекулациите. Една продажба на поделението може да донесе на P&G около 3 млрд. долара.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още