IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Henkel придобива френската Spotless за 940 млн. евро

Козметичният бранш е доста атрактивен заради високите си маржове, коментира Bloomberg

15:33 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Henkel придобива френската Spotless за 940 млн. евро

Най-големият германски производител на потребителски стоки Henkel разширява бизнеса си с перилни препарати. Производителят на препарати и козметика с марките Pritt, Persil и Schwarzkopf придобива френската Spotless Group за 940 млн. евро, предава Ройтерс.

Spotless продава преди всичко перилни и други препарати за домакинството, като кърпи за измиване, спрейове за отстраняване на петна, но също така и препарати срещу насекоми. Собственик на френската компания е финансовият инвеститор BC Partners Holdings Ltd. Очаква се сделката да бъде завършена през първото фискално тримесечие на 2015 г., след като получи регулаторното разрешение, поясни базираната в Дюселдорф Henkel в изявление. 

Сделката за Spotless е знак за намерението на главния изпълнителен директор на германската компания Каспър Рорстед за увеличаване на пазарния дял с цената на подобни придобивания, след като само преди дни Henkel купи за 270 млн. евро три американски компании  за грижа за косата. Henkel, която притежава продуктите за коса Schwarzkopf, посочи тогава, че трите марки, SexyHair, Alterna и Kenra – имат годишни приходи от около 140 млн. евро, като основните им клиенти са салоните за красота. Трите марки бяха собственост на компанията за дялови инвестиции TSG Consumer Partners.

Henkel очаква „непосредствен положителен ефект за баланса“ от сега придобитата френска фирма с около 470 служители. През миналата година Spotless е продала продукти за около 280 млн. евро.

Въпреки сделките от последните дни Henkel продължава да залага на сливания. „Има още пространство за придобивания“, заявява говорител, цитиран от Bloomberg. За Henkel придобиванията са „неразделна част“ от бизнес политиката.

В световен мащаб германската компания има 47 000 служители, а до 2016 г. планира да мине психологическата граница от 20 млрд. евро приходи. Половината от приходите през 2016 г. трябва да се осъществяват в развиващите се пазари, като Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Сега придобитата Spotless Group от Франция обаче оперира преди всичко в Западна Европа. 

През 2013 г. приходите на концерна са били в размер на 16,4 млрд. евро. Половината от тях компанията е осъществила с подразделението си за лепила. Дивизията за перилни препарати, към която сега ще се причислява Spotless, е допринесла за резултата с 30%.

През последните месеци станахме свидетели и на други сделки в козметичната индустрия. През април френската компания L'Oreal придоби китайския производител на маски за лице Magic Holdings за 845 млн. долара, а Revlon придоби за 665 млн. долара испанската фирма за продукти за козметични салони Colomer Group.

Козметиката, както и продуктите за тяло и коса, е доста атрактивна заради високите си маржове, а освен това расте с по-висок темп от сектора на пакетираните храни например, заради по-високите си експозиции към развиващите се пазари, пише още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още