IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските банки докладваха евентуално пране на пари от представители на FIFA

Прокуратурата е получила информация за още 53 потенециални случая

16:42 | 17.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарските прокурори разследват нови 53 случая на възможно пране на пари като част от разследването във връзка с избирането на домакин за Световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г., съобщава Ройтерс.

Главният прокурор Михаел Лобер съобщи, че случаите са били докладвани от швейцарските банки. Той допълни, че офисът му анализира „огромна част“ от иззетите данни на FIFA в разследването си. Швейцарското следствие се провежда паралелно с разследването на САЩ.

Домакинството на световните купи за 2018 и 2022 г. се държат съответно от Русия и Катар. Водещият представител на FIFA Доменико Скала обаче заяви, че решението може да се отмени, ако има доказателства за подкупи. Засега и двете държави отричат обвиненията.

FIFA е изправена пред обвинения в корупция и пране на пари, след като седем от най-високопоставените ѝ служители бяха арестувани през миналия месец в разследвания както на американската, така и на швейцарската прокуратура.

По своето разследване обаче Швейцария досега не е изнесла много информация. На пресконференция Лобер заяви, че следствието е „огромно и сложно на много нива“ и ще отнеме известно време.

Засега нашият разследващ екип е открил доказателства за 104 банкови отношения (отношения между банки и клиенти, бел. ред.). Имайте предвид, че във всяко такова отношение има по няколко банкови сметки“, допълни Лобер.

Отбелязваме с радост, че банките в Швейцария са изпълнили задълженията си да подадат доклади в случай на подозрителни дейности. В допълнение на 104-те банкови отношения, известни вече на властите, банките обявиха още 53 подозрителни банкови връзки чрез програмата срещу пране на пари в Швейцария“.

Лобер заяви, че не изключва разпит на президента на FIFA Сеп Блатер като част от разследването. Блатер отрече каквито и да е обвинения и обяви по-рано този месец, че ще подаде оставка.

Според Лобер неговото разследване е отделно от това на ФБР и документите и данните няма да бъдат споделени автоматично със САЩ.

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - Dreams (+ Превод) High - Qualityhttp://vbox7.com/play:995dc186
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още