IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми в Полша натежаха над резултатите на SABMiller

Продуктите на компанията не се продаваха в полската верига магазини Zabka

15:08 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

SABMiller, вторият най-голям производител на бира, отчете покачващи се продажби си за първото фискално тримесечие, но те не оправдаха очакванията на анализаторите на фона на резкия спад на предлаганите обеми в Полша, пише Bloomberg.

Премахването на продуктите на компанията от Zabka, полска верига магазини, доведе до 17 на сто спад в приходите на фирмата в страната, обяви базираният в Лондон производител на Grolsch и Peroni.

Всичко това се отрази на приходите, които се увеличиха с 3% на органична база, при постоянни валутни курсове, което е по-малко от коненсусната оценка на 18 анализатори за 3,8%.

"Представянето е малко по-зле от очакваното“, коментира Еди Харгрийвс, анализатор в Canaccord Genuity в Лондон.

Полша се оказа сериозна пречка за компанията в Европа, като обемите бира в региона намаляха с 8% през периода, като това е най-големият тримесечен спад от 2010 г. насам.

В допълнение към оттеглянето от Zabka, полският бизнес на SABMiller е повлиян негативно и от неблагоприятното ценово позициониране спрямо конкурентите, коментират от компанията.

"Продуктите на фирмата се озоваха отново на рафтовете на Zabka на 1 юли, след като шест месеца ги нямаше", поясни говорител на SABMiller.

Растежът в Латинска Америка и Африка е помрачен от резултатите в Европа и слабите обеми на продажбите в Китай, обяви главният изпълнителен директор Алън Кларк.

Най-големите производители на бира в света стават все по-зависими от развиващите се пазари на фона на стагнацията на продажбите в Европа и Северна Америка. През май SABMiller предупреди, че очаква валутните колебания и бизнес условията да останат предизвикателства за бизнеса ѝ. За да се адаптира към бума на крафт бирата, който засяга продажбите на утвърдените марки, тази година SABMiller придоби Meantime Brewing – независима лондонска компания за производство на бира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още