IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берн гледа под лупа подписани от Блатер договори за тв права

ФИФА е продала права за две първенства за общо 600 хил. долара, които след това са препродадени за до 20 млн. долара

11:12 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Йозеф Блатер е заплашен от поредните скандални разкрития. Според репортаж на швейцарската телевизия SRF 79-годишният Блатер е сключил преди десет години сделка за телевизионни права с Карибския футболен съюз CFU, който е получил правата за малка сума и ги препродал за далеч по-голяма, предава Ройтерс.

Швейцарските власти вече обявиха, че ще разследват договорите, подписани от президента на ФИФА. Ще бъдат разглеждани споразуменията за телевизионно излъчване на последните две световни първенства. 

Договорът е бил подписан през 2005 година и важи за световните първенства в Южна Африка и Бразилия. Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, срещу когото тече дело в САЩ, отрече да има участие в подписването на договорите със занижени суми.

Според разкритията Блатер е продал правата за Световното първенство в Южна Африка за 250 хил. долара, а това в Бразилия – за 350 хил. долара. Уорнър от своя страна е прехвърлил правата на своята собствена компания и ги е препродал две години по-късно за 15 до 20 млн. долара.

„Сделката повдига въпроса дали става дума за цена между приятели, или за коректна от търговска гледна точка цена“, пояснява професорът по право и експерт по корупцията Моника Рот, в репортажа на телевизията.

В свое изявление ФИФА защити поведението си. „ФИФА сключи споразумение за телевизионните права с карибския съюз на 12 септември 2005 г. Според условията ФИФА получава не само фиксирано лицензионно плащане, но и участие в печалбата в размер на до 50% от всички лицензионни плащания на лицензираните медии. Партньорът по договора CFU обаче не изпълни своите договорни задължения и извърши значителни нарушения на договора“, обясни ФИФА. 



Организацията не коментира поведението на Уорнър, тъй като в момента той е подведен под съдебна отговорност в САЩ.  
Сеп Блатер е начело на ФИФА от 1998 г. и остава изключително популярен в повечето от 209-те асоциации, членки на организацията. Името му не бе пряко намесено в нито едно от международните разследвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още