IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА избира нов президент през февруари 2016 г.

Няма да се кандидатирам за нов мандат, заяви настоящият ръководител в оставка Сеп Блатер

18:00 | 20.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната футболна организация ФИФА съобщи днес, че ще проведе извънредни президентски избори на 26 февруари, за да реши кой ще замени на поста настоящия ръководител Сеп Блатер.

79-годишният Блатер заяви през юни, че ще се оттегли от поста, който заема от 1998 г. насам, в резултат на корупционния скандал, който разтърси базираната в Цюрих организация през последните месеци. По този начин той отговори на спекулациите, че ще се стреми към шести поредна мандат като президент на ФИФА, предава The Wall Street Journal.

"Аз няма да бъда кандидат за изборите през 2016 г. Не мога да бъда новият президент, защото аз съм стар президент", каза той по време на пресконференция, говорейки за първи път след оставката му на 2 юни.

Сеп Блатер изтъкна, че би искал да се завърне към журналистическата професия, която упражняваше преди престоя си в ръководството на ФИФА.

Базираната в Цюрих организация ще проведе извънредно заседание на 26 февруари догодина, в което нейните 209 члена ще изберат нов ръководител. Датата е повече от два месеца по-късно от първоначално очакваното, което означава, че мандатът на Блатер ще продължи близо девет месеца след оставката му.

За момента няма сериозен кандидат, който да е обявил публично желанието си да се бори за поста. Според повечето експерти един от вероятните фаворити ще бъде настоящият ръководител на УЕФА Мишел Платини, като се очаква той да обяви официално кандидатурата си в следващите две седмици.

Интересна случка съпътстваше днешната пресконференция на Блатер в Цюрих. Английският комик Саймън Бродкин, известен също като Джейсън Бент, спокойно се приближи до катедрата, на която бе застанал Блатер в предната част на залата и постави фалшиви пари на масата с думите: "Това е за Северна Корея 2026".

След това Бродкин хвърли още фалшиви пари във въздуха и се обърна към журналистите, докато Блатер повика охраната. Впоследствие президентът на ФИФА обяви и намерението да не се кандидатира отново за поста догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
С напредване на "реформите", показват на маймуните успокояващо, че и "управляващите слуги" ще се реформират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
ВИДЕО: Прекъснаха пресконференцията на Блатер, замеряха го с пачкиhttp://gong.bg/football-sviat/drugi/multimedia/video/video-zameriaha-sep-blater-s-pachki-337786Симпатяги - За милиони няма закони / 1998 г. https://***.youtube.com/watch?v=TVMTaIIFQgQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още