IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ започва съдебна битка за скулптура на Пикасо за над 100 млн. долара

Колекционер е в спор с британска фирма за собствеността на скулптурата

16:07 | 14.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският колекционер и галерист Лари Гагосян е сезирал съдебните органи, за да бъде признат за единствен собственик на скулптура на Пикасо на стойност над 100 милиона долара, след като британска фирма заяви, че я купила, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Творбата "Бюст на жена (Мари-Терез)", създадена през 1931 г., в момента е изложена в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Тя е сред експонатите в най-голямата изложба от 50 години, посветена на скулптурите на Пикасо. 

Лари Гагосян твърди, че през май 2015 г. придобил срещу 105,8 милиона долара тази скулптура от дъщерята на художника Мая Видмайер-Пикасо. Досега е изплатил 79,7 милиона долара, т.е. 75 на сто от продажната цена. Гагосян пояснява, че е сключил договор за продажба с нюйоркски купувач, който ще стане собственик на творбата след закриването на изложбата на 7 февруари.

Галеристът уточнява, че през октомври м.г. получил известие от британската фирма Pehlam Europe, която е основана и ръководена от бившия експерт на аукционна къща Christies Гай Бенет. Тя заявила, че е собственик на скулптурата.

От фирмата уверили, че през ноември 2014 г. са сключили договор за продажба за 38 милиона евро с Мая Видмайер-Пикасо чрез посредничеството на брокерска компания. Купувачът платил едва 6 милиона евро, преди дъщерята на Пикасо да се откаже от продажбата.

Според Гагосян британската фирма е действала от името на кралското семейство на Катар. Той настоява американското правосъдие да го обяви за единствен собственик на творбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още