IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Warner Music Group има интересни планове за дела си в Spotify

Компанията планира да продаде дела си, щом Spotify стане публична, а парите да разпредели между своите изпълнители

09:33 | 05.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Warner Music Group направи безпрецедентна стъпка, обещавайки на своите изпълнители, че когато някога продаде дела си от Spotify, ще им плати част от постъпленията, пише Music Business Worldwide.

Твърди се, че Warner притежава между 2 и 3% от стрийминг услугата - дял, който тя си спечели не чрез купуване на акции, а посредством сделки за лицензиране на съдържание.

Последните пазарни анализи сочат, че пазарната оценка на Spotify възлиза на 8 млрд. долара, което означава, че делът на Warner в момента е около 200 млн. долара.

В речта си пред инвеститорите главният изпълнителен директор на WMG Стивън Купър направи изненадващо изявление, че когато ситуацията го позволява (където Warner не е платила пари за дялово участие в дигитални услуги), артистите ще получават дял от приходите от всяка последваща продажба.

“Тъй като в момента текат дебати в медиите по отношение на това как трябва да се плаща на изпълнителите за използването на музиката им в стрийминг услуги, ние искаме да използваме тази възможност да му обърнем внимание”, коментира Купър.

Изпълнителният директор изрично посочи, че “основната форма на компенсация”, която компанията му получава от стрийминг услугите, са приходите, базирани на реални слушания в платформите, но има и други услуги, които предлагат и допълнителна форма на компенсация.

“Имаме дялови участия в някои стрийминг услуги, за които не сме плащали”, коментира Купър.

С други думи, изпълнителите на Warner ще получат част от остъпленията от продажбата на дела, когато WMG продаде своите акции в Spotify. Същото се отнася и до SoundCloud, в която Warner притежава 5% дял, макар че не е ясно каква част от този дял е платена и каква е свързана с лицензионната сделка от 2014 г.

Коментарите на Купър по повод Spotfy е много вероятно да са направени съвсем умишлено в този момент. Миналата година стана ясно, че Spotify е в процес на набиране на 500 млн. долара инвестиции. Ако Spotify осъществи първично публично предлагане в рамките на година, тези инвеститори ще могат да получат дялове в компанията със 17,5% намаление.

Ако изпълнението на IPO-то отнеме повече от 12 месеца, Spotify ще бъде ощетена, тъй като инвеститорите ще получат по-голяма отстъпка.

У самите изпълнители пък назрява страхът, че когато Spotify се листне на борсата, големите звукозаписни компании ще осребрят своите дялове, а изпълнителите няма да получат нищо от това. Твърди се, че Universal Music, Warner Music Group и Sony Music Entertainment притежават около 15% от Spotify.

По-рано днес Warner Music Group отчете 2,4% ръст на приходите за тримесечието, което приключи през декември, до 849 млн. долара. Приходите от дигитални операции са скочили с 18% до 348 млн. долара. Компанията отчете нетна печалба в размер на 28 млн. долара спрямо нетна загуба от 41 млн. долара през същото тримесечие през 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още