IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify ще пуска видеа в приложението си

Услугата ще стартира скоро в четири страни - САЩ, Великобритания, Германия и Швеция

18:27 | 25.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Spotify най-сетне пуска своя видео продукт. Шведската компания за музикален стрийминг планира да представи видео съдържание в своето приложение за Android още тази седмица, пише Wall Street Journal.

Същото ще последва и за устройствата с iOS до края на следващата седмица, като страните, които ще бъдат обхванати, са САЩ, Великобритания, Германия и Швеция, посочва компанията.

Spotify обяви плановете си да започне да показва видео и подкастове още през май, като планира да включи традиционно и дигитално съдържание от ESPN, Comedy Central, BBC, Vice Media и Maker Studios.

През последните няколко месеца Spotify тества видеа в своите приложения сред минимум 10% от потребителите на четирите избрани пазара, посочва Шива Раджараман, вицепрезидент на Spotify, отговарящ за продуктите.

Съдържанието включва предимно кратки клипове, макар че някои компании като Tastemade също разработват оригинални, музикални, тематични серии специално за Spotify.

Въпреки че част от партньорите не са особено доволни от отлагането на продукта, Spotify не бързаше никак да го пусне. По думите на Раджараман проектът стартира точно навреме, както е по план. "Ние сме в края на тестовете“, посочва той.

Какво е научила Spotify до момента от видеата? Рано е, но Раджараман твърди, че компанията е открила, че представянето на контекстуално релевантни видеа, базирани на вида музика, който слуша конкретният потребител, изглежда кара хората да гледат клипове.

По време на тестовия период компанията е открила, че предлага твърде много начини за намиране на видео. Ето защо тя се фокусира върху това да раздели на части видео съдържанието и да създаде пакети като „Новините на седмицата“ и „Смях на обяд“, посочва Раджараман.

Въпреки че има 75 млн. потребители по целия свят, 20 млн. от които плащат за стрийминг услугата, Spotify е преди всичко музикално приложение за повечето хора и такова, което обикновено работи за фон, коментира още той. Това означава, че за да накара хората да гледат видео на мобилното приложение на Spotify, компанията ще трябва да обучи повече потребителите си. (Хората използват Spotify и на настолни компютри, но видео продуктите ще са достъпни единствено през мобилни устройства - б.ред.).

"Очевидно е, че преди всичко нашият потребител е музикален фен и не е задължително да гледа приложението“, коментира Раджараман. Според него няма ясен път как да бъде постигнато обратното.

Spotify, която е оценена на повече от 8,5 млрд. долара, навлиза в един доста населен пазар, в който платформи като YouTube, Facebook и Snapchat доминират все повече в онлайн видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още